Sante leda ne uzrokuju hlađenje sjevernog Atlantika

iceberg3

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu (Velika Britanija), predvođeni dr. Stephenom Bakerom danas su putem članka u uglednom znanstvenom časopisu Nature objavili o utjecaju plutajućih santa leda na globalne promjene klime.

Do sada se smatralo kako su plutajući ledeni brijegovi bili glavni inicijator većih razdoblja hlađenja oceanske vode. Spuštanjem temperature oceana neposredno se mijenjaju i svojstva zračnih masa koja se nalaze nad njime te time utječe i na vremenske uvjete diljem Zemaljske kugle.

Istraživanje, koje je koncentrirano na prostor sjevernog Atlantika, kao rezultat potvrdilo je tezu dr. Bakera da ledene sante izravno ne utječu na snižavanje temperature mora već 440 000 godina.

U izvješću se objašnjava i kako su tijekom pleistocena, epohi koja je posljednja imala učestale glacijalne periode, plutajuće sante zapravo bile popratni efekt naglih promjena i osciliranja u temperaturi oceana. Zbog naglog zagrijavanja koje bi uslijedilo prije glacijalnog perioda, sante bi se otkidale od većih ledenih površina vezanih uz kopno te nakon što bi se našle u moru, samo pojačavale učinak hlađenja.

Dobivenim rezultatom, znanstvenici iz Cardiffa ujedno su i potvrdili istraživanje iz 1995. godine, koje se bavilo istom problematikom, no zbog nedovoljnih podržavajućih dokaza, tada je odbačeno.

Dr. Baker navodi kako bi se testiranja brojnih klimatskih modela izvoditi prvo retrogradno, a tek kasnije koristiti na predviđanju budućih situacija kako bi se izravno provjerila njihova točnost i preciznost. U Nature-u, Baker najavljuje još provjera svojih rezultata do čak 2 milijuna godina unatrag.

Naslovna: Santa leda u sjevernom Atlantiku; izvor: angelfire.com

Sličan sadržaj