Sezonska prognoza ljeta 2015. za Europu: Sjeveroistok izložen čestim nevremenima, Balkan uz natprosječnu toplinu

650x366_05041438_2015-europe-summer-highlights

Klimatološko ljeto koje započinje prvim danom mjeseca lipnja svakim danom nam je sve bliže.
Sezonske prognoze već su uzele maha i medijima dale povoda za pisanje udarnih naslova, no napominjemo kako se dugoročne prognoze ove vrste uvijek treba uzimati “s rezervom”. Njihov cilj je prvenstveno pokušaj predviđanja vremenskih trendova za dulja vremenska razdoblja, što je uistinu teško izvesti točno i precizno.
Najbolji pokazatelj je prošlo ljeto koje se kod nas od strane službenih meteorologa DHMZ-a najavljivalo kao iznadprosječno toplo i vrće te suho, a bilo je suprotno.
Apsolutno ne prozivamo nikoga, nego samo dajemo primjer kako dugoročne prognoze mogu biti neprecizne.

Prenosimo vam sezonsku prognozu za ljeto 2015. po europskim regijama koju je objavio američki Accuweather, uz ogradu da je svakako uzmete isključivo kao mogućnost..

U skladu s blagim proljećem, ljeto na području Ujedinjenog Kraljevstva i Irske donijeti će sezonski primjerene temperature zbog hladnijeg oceanskog zraka koji će prepriječiti put toplijim zračnim masama.
Toplinski valovi će se svejedno nakratko pojavljivati, osobito na području Velike Britanije, dok će sjever Irske i Škotska imati ipak nešto niže ljetne temperature no što to priliči prosjeku.
Jednaka vremenska slika zadržat će se i na području sjevera Francuske, Belgije, Nizozemske i zapadne Njemačke.
Ljetne temperature u najvećim metropolama zapadne Europe (Londonu, Parizu i Berlinu) zadržavat će se u rasponu 21-24°C.

Balkan će se naći unutar grebena povišenog tlaka zraka te će se ljeto bitno razlikovati od prošlogodišnjeg.
Tijekom perioda koji će trajati od sredine srpnja do sredine kolovoza područje Balkana do obala Crnog mora imat će brojne dane u kojima će temperature uvjerljivo prelaziti 32°C. Gradovi smješteni u centralnim dijelovima Balkanskog poluotoka nerijetko će mjeriti i visokih 38°C.
Dugotrajni periodi topline i nedostatak oborina također će imati negativnog utjecaja na poljoprivredne kulture, osobito u dijelovima zapadne Rusije i žitne regije Kaspijskog mora.

Olujni sustavi bit će česta pojava u Skandinaviji, sjeveroistočnoj i istočnoj Europi.
Zbog neposrednog dodira toplog i hladnog zraka duž navedenog područja, gotovo svakodnevica postat će grmljavinske oluje popraćene pljuskovima i olujnim naletima vjetra.

Jug kontinenta zadržat će uobičajenu ljetnu vremensku sliku, uz temperature primjerene prosjeku, što će doprinijeti turističkoj sezoni francuske i španjolske rivijere te Italije.
Sjever i središnji dio Pirenejskog poluotoka ugostit će i mjestimične lokalne nestabilnosti u vidu kraćih olujnih nevremena. Najviše temperature kretat će se do 35°C u središtu poluotoka.

Naslovna: Opisna karta sezonskog vremena u Europi za ljeto 2015.; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj