Slijede dvije ciklone s puno kiše i mogućnost snijega u najvišem gorju

Već prvi dan u ovome tjednu počeo je poprimati naznaku nestabilnog vremena koje djeluje na naše područje te koje je prekinulo niz od 20 dana bez kiše, a u narednim danima očekuje se vrhunac nestabilnosti.

Sinoptička situacija

Hladna fronta koja se spušta prema nama u sklopu ciklonalnog sustava kod Škotske, trenutno se nalazi nad obalama sjeverne Francuske i kreće se prema Alpama. Naše se područje upravo nalazi u međusustavu odnosno na granici triju anticiklona koje su raspoređene oko ciklonalnog sustava kod Škotske i to s tri središta : kod Azora, nad sjevernom Afrikom i istočnom Rusijom. Ta tri grebena visokog tlaka u ovom slučaju ne daju izbora ciklonalnom sustavu kod Škotske koji će se morati spustiti prema središnjoj Europi i time bitno utjecati vremenom na naše područje.

Aktualna sinoptička situacija po modelu ECMWF; windy.com

Već sutra prilikom dolaska hladne fronte do Alpa, nad našim će se područjem zbog zakretanja vjetra uspostaviti jugozapadno visinsko strujanje koje će dodatno ojačati u petak prilikom stvaranja i popunjavanja sekundarne ciklone, a s kojim će naše područje dobiti dodatnu količinu vlažnog i toplog zraka s Mediterana.
Zbog toga je u petak izgledna obilna kiša i duž obale Jadrana, a zbog specifičnog smjera puhanja vjetra, moguć je razvoj orografskih oborina pri čemu bi lokalna područja mogla dobiti ekstremne količine oborina na kraju dana, moguće i preko 100 mm.

S petka na subotu formirat će se dva sekundarna centra nad našim područjem, jedan koji će u kratkom vremenu biti kod Mađarske i drugi koji će se zadržati na jugu Istre te se zatim uputiti duž obale Jadrana i donijeti svima dodatnu „porciju” kiše.
Prvi će centar svojim uzdizanjem do Mađarske (pa kasnije i Poljske) uzrokovati da se hladni zrak koji je došao do Alpa ne rasprši dalje po Europi već da ga dodatno spusti na zapadnu stranu Alpa pri čemu bi se već tijekom nedjelje trebao formirati novi sekundarni centar kod Genove.
Taj bi centar po trenutnim izlazima modela trebao doći na već ohlađeno područje dok bi mu putanja bila prema Jadranskom moru kod Zadra, a zatim prema Bosni i dalje na Rumunjsku.

Pritom Kvarner može očekivati tek slabe oborine zbog utjecaja bure koja će zapuhati u nedjelju, no u Gorskom kotaru bi ipak bilo više oborina, na vrhovima planina čak i snijeg. Cjelokupna promjena kod nas završava u ponedjeljak popodne s odmicanjem ciklone južnije, a zatim kako se zasad čini slijedi pauza od kiše par dana.

Prognoza vremena

U četvrtak će prevladavati umjerena do pretežna naoblaka uz kraće periode sunca dok će kiša (uglavnom na Kvarneru )padati tek povremeno i lokalno u malim količinama. Navečer slijedi popunjavanje naoblake uz jačanje i širenje kiše na ostatak područja. Vjetar na Kvarneru slab južnih smjerova, u Gorskom kotaru jugozapadnjak, a navečer slijedi jačanje. Jutarnje temperature na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

U petak slijedi kiša koja će padati na širem području PGŽ- a, uz kraće stanke u popodnevnim satima ukupna bi količina do kraja dana lokalno mogla premašivati 100 mm, osobito u zaleđu Rijeke. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak, a krajem dana slijedi naglo okretanje na sjeverac i buru koja će na momente imati jak intenzitet uz olujne i orkanske udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Neverin.hr

U subotu do sredine dana još uz povremenu kišu, po vrhovima planina iznad 1400 metara može pasti i malo snijega, no vjerojatno uz slabu akumulaciju ili je neće biti. Popodne slijedi smirivanje vremena uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Nedjelja prvi dio dana uz umjerenu naoblaku, a zatim popodne slijedi popunjavanje naoblake i kiša osobito u Gorskom kotaru gdje bi iznad 1100 mnv padao snijeg, no pokrivač je po svemu izgledan tek po vrhovima. Popodne će zapuhati na Kvarneru jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Ponedjeljak u znaku smirivanja vremena, jutro još hladno, lokalno u gorju i blizu ništice, a preko dana stupanj dva toplije.

Treba napomenuti kako prognoza za ovaj kraj dugo nije bila ovako složena pa su promjene itekako moguće, dok se ovaj tekst više neće mijenjati.

Sličan sadržaj