Za vikend hladno, pahulje moguće i na dijelu Kvarnera

Vrijeme se početkom ovoga tjedna postepeno stabiliziralo, oborina je bilo tek povremeno u gorju dok su sunčana razdoblja napokon prevagnula u borbi s oblacima pa je vani bilo i ugodno s obzirom na nešto niže temperature. Takvo je vrijeme bilo samo uvertira u ono što slijedi do kraja tjedna, još malo niže temperature i još malo više sunca.

Sinoptička situacija iznad Europe nije tako jednostavna, čak naprotiv modeli proteklih par tjedana muče muku s određivanjem konačnog scenarija koji se do trenutka zbivanja promijeni najmanje pet puta, a još veću muku vode s usklađivanjem scenarija između modela.

Naše se područje trenutno nalazi na samome rubu grebena anticiklona od kojih se jedna nalazi kod Azora te se spaja s drugom preko Engleske kod Skandinavije i time čine anticiklonalni blok, no ne baš uobičajen (Atlantik – Grenland ). Treća (trenutno najjača na svijetu) se nalazi na području Kazahstana i Mongolije te s one prve dvije zaokružuju ciklonalne sustave koji su ostali zarobljeni na području Turske, Ukrajine te Kaspijskog jezera.

wettrzentrale.de

S druge strane nad zapadnim Atlantikom haraju ciklonalni sustavi koji će se narednih dana smjestiti na području oko Islanda i Velike Britanije te se tamo i produbiti (ojačati) što će uzrokovati da se anticiklona kod Skandinavije (ona prva) povuče u južnije krajeve prema središnjoj Europi.

No prije toga valja znati otkuda nam dolazi hladnoća koja je upravo „probila” na našem području. Dolazi uz pomoć anticiklone kod Skandinavije i ciklonalnih sustava na istoku Europe, odnosno iz smjera Rusije, a zahvaljujući cikloni kod Ukrajine, hladan će nam se zrak zadržati neko vrijeme nad našim područjem.

Riječ je o najhladnijem prodoru ove zime, no ne toliko hladnome da se smatra ekstremom, iako proteklih godina ovakvi prodori postaju sve rijeđi pa bi se možda u budućnosti i mogao nazivati ekstremom.

S prodorom tog hladnog zraka, kod Sardinije će se aktivirati nova oslabljena ciklona koja neće imati toliku snagu da pogura vlažan zrak prema nama pa će biti prisiljena brzo se pomicati prema Grčkoj čime naše područje neće praktički niti osjetiti utjecaj iste. Hladan zrak će se zadržati nad nama uz pomoć anticiklonalnog bloka (i ciklone kod Ukrajine u početku) koji će se postepeno prema kraju tjedna spuštati prema nama dok se ne rascjepi na dva odvojena sustava, a u to bi vrijeme Atlantik već trebao preuzeti štafetu ciklona.

U nedjelju je izgledan pokušaj stvaranja ciklone kod Genove, no zbog premale jačine vjerojatno neće niti imati direktnog utjecaja na nas, a ukoliko i bude to će biti u obliku naoblake i vrlo slabih kratkotrajnih oborina, vjerojatno snijega. Novi bi tjedan započeo s hladnoćom, no njegov daljnji tijek će čini se biti topliji kako se hladnoća bude pomicala dalje prema istoku, a vrlo vjerojatno i vlažniji što bi moglo sugerirati na oborine sredinom narednog tjedna, no o tome ćemo detaljno još pisati.

Prognoza vremena

U petak do sredine dana uz umjerenu naoblaku, a zatim će se na Kvarneru potpuno razvedriti dok će se u Gorskom kotaru dodatno naoblačiti uz slab do umjeren snijeg koji bi mogao podebljati pokrivač za par dodatnih cm. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a popodne se očekuje jačanje na jaku i olujnu. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -5 do 0°C, na jugu Kvarnera do 2°C, a u Gorskom kotaru od – 14 do -9°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C.

U subotu na Kvarneru će prevladavati pretežno vedro vrijeme, u Gorskom kotaru uz nešto više oblaka, a navečer slijedi postepeno naoblačenje sa zapada, uz mogućnost slabih oborina u obliku snijega čak i na Kvarneru. Do sredine dana na Kvarneru će puhati jaka do olujna bura, a zatim će oslabiti i lokalizirati se na područje Senja. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -5 do 0°C, u zaleđu Rijeke lokalno i do -10°C, a u Gorskom kotaru od -15 do -10°C. Tijekom dana na Kvarneru od -2 do 3°C, a u Gorskom kotaru od -9 do -4°C.

Nedjelja donosi promjenjivo vrijeme, do sredine dana će se potpuno naoblačiti, a slabih lokalnih oborina u obliku snijega može biti prvenstveno na jugu Kvarnera, a moguće i do Rijeke, no količine su zanemarive. Vjetar će se potpuno smiriti pa će na čitavom području prevladavati uglavnom mirno, a navečer vjetar ponovno okreće na slabu buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -6 do -1°C, u zaleđu Rijeke do -10°C, a u Gorskom kotaru od -16 do -11°C. Tijekom dana na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C.

Prognostički model WRF vidi mogućnost snježnih pahulja na dijelu Kvarnera. IstraMet

U ponedjeljak vrijeme bi se trebalo nakratko stabilizirati, vjetar će do kraja dana postepeno okretati na jugo, a temperature će malo porasti.

Naslovna: Očekivana temperatura u nedjelju ujutro, IstraMet

Sličan sadržaj