Slijedi brza promjena vremena uz snijeg u gorju i buru na Kvarneru

Nakon tri promjenjiva i uglavnom oblačna dana s temperaturama malo višim od prosjeka, slijedi nam brzinska i izraženija promjena koja nas ponovno vraća u zimu.

Trenutno se sjeverno i zapadno od nas nalaze dva različita sustava, ciklona smještena kod Norveške i anticiklona nad Atlantskim oceanom, zapadno od Portugala.

Između ta dva sustava došlo je do spuštanja hladne zračne mase (fronte) koja je trenutno došla do obronka Alpi. Ona će potencirati stvaranje sekundarne ciklone kod Genovskog zaljeva, a zatim će ta ciklona prelaskom preko nas uzrokovati nestabilnosti praćene kišom i snijegom.

Nova će sekundarna ciklona imati utjecaja već danas tijekom noći i jutra kada će se kiša proširiti na veći dio PGŽ. Fronta će pogoditi naše područje oko podneva kada će i oborine biti najjače, temperatura će se osjetno sniziti, a u gorju će kiša brzo prijeći u snijeg.
S prolaskom fronte zapuhat će i jaka bura, no ona će više utjecaja imati tijekom utorka i srijede.
Najviše oborina očekuje se u Gorskom kotaru uglavnom oko 20-30 mm, u ostatku područja znatno manje.
Snijeg će pasti u većem dijelu Gorskog kotraa između 10-20 cm te na Učki i Ćićariji oko 5 cm, a snježna će se granica spuštati na oko 600 metara (u Gorskom kotaru nešto niže).

IstraMet

Temperatura će se u ponedjeljak navečer sniziti pa slabih minusa može biti u višem riječkom zaleđu, dok će se u Gorskom kotaru spuštati na oko -3°C, dok će na obali i otocima biti od 5 do 10°C.

U preostalom dijelu Hrvatske fronta će se najviše osjetiti na sjeverozapadu zemlje, dok će najmanje njenog utjecaja biti u Dalmaciji.

Od utorka slijedi jačanje bure koja će na poznatim lokacijama biti jaka s olujnim udarima pa će se vlaga u zraku značajnije spustiti. Očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a još može biti mjestimice slabih oborina, osobito u gorju.

IstraMet


Temperatura će se kretati u skladu s dobom godine, po danu oko 10°C (Gorski kotar do 5°C, područja sa snijegom malo niže), a noć će uslijediti malo hladnija nego noć prije. Vjetar će dodatno snižavati osjet hladnoće.

Od srijede koji stupanj toplije uz obilje sunčanog vremena. Uz to i dalje će na snazi biti jaka bura koja će zasigurno stvarati probleme u morskom i kopnenom prometu, a prema kraju dana se očekuje lagano slabljenje.

Bit će to uvod u novi period stabilnog i iznadprosječno toplog vremena koje će se zadržati najmanje do kraja tjedna.

Sličan sadržaj