Slijedi još kiše prije pada temperature za vikend

Ciklonalno polje čiju aktivnost osjećamo već nekoliko dana i dalje se zadržava nad nama zbog utjecaja anticiklonalnih blokova oko njega. Anticiklona koja se nalazi oko Norveške spušta sa sobom hladnu frontu nad Europu koja bi do petka trebala stići i do nas.

Očekivana sinoptička slika po modelu ECMWF, DHMZ

Pod takvim okolnostima ciklonalno polje slabi, ali dolazi i do širenja doline koja će uz frontu potaknuti razvoj plitke sekundarne ciklone oko Genove pa će doći i do promjene smjera vjetrova koji će povući nešto vlažniji zrak s juga.

Srijeda stoga donosi novo naoblačenje, a popodne i navečer mogućnost za slabu prolaznu kišu kojoj se maksimum očekuje tijekom noći na četvrtak. Vjetra gotovo i neće biti, a temperatura će biti malo niža nego prethodna dva dana, ujutro 8-11°C dok će po danu prevladavati do 15°C, u Gorskom kotaru za dva tri stupnja niže.

Glavnina kiše bi se u četvrtak trebala ispadati do jutra kada će na području PGŽ pasti 10-20 mm nove kiše, a zatim je do popodne može biti u kratkim i slabim intervalima.
Zadržat će se oblačno usprkos buri koja će zapuhati sredinom dana da bi navečer na senjskom području ojačala i na jaku s olujnim udarima.
Jutarnje temperature identične srijedi (u Gorskom kotaru par stupnjeva hladnije), dok će se dnevne temperature na Kvarneru kretati oko ili malo iznad 15°C, a u Gorskom kotru do 10°C.

Ukratko slijedi još jedan val kiše uz i dalje prisutno nestabilno vrijeme, a zatim za vikend stižu malo niže temperature zraka.

Sličan sadržaj