Slijedi li nakon rekordnog El Nina, rekordna La Nina? / Nastane li, stiže i predah od globalnog zatopljenja uz povratak zime!

NOAA/CPC/IRI
NOAA/CPC/IRI

Tihi ocean napokon se hladi nakon rekordno zabilježenog El Nina, ali već sada postoje znakovi da bi do kraja godine mogla nastupiti njegova potpuna suprotnost – La Nina. No, kakve su uistinu šanse za tako nešto i ako nastane, koliko će biti jaka?

Otkako je El Nino dosegao svoj vrhunac u studenom 2015. godine, odmah su krenule analize može li nakon tako jakog El Nina uslijediti La Nina. Povijest je zapravo pokazala da je to uobičajena praksa.

Međutim El Nino nije stvari olakšao, već ih zakomplicirao maksimalno. Tako su šanse za neki njegov blaži oblik, pojavu El Nine ili potpuno neutralnu situaciju potpuno jednake. Tek zadnji izlaz modela daje šanse La Nini 70%.
Zbog toga su NOAA-ini sinoptičari izdali tzv. “nadzor La Nine”, a tu odluku temelje na onome što su vidjeli prilikom zadnjeg izlaza računalnih modela.

Trenutno će uvjeti biti neutralni tijekom proljeća i ljeta, a prema jeseni i kraju godine očekuje se tranzicija u La Ninu. Povijest kaže, a vidi se to i iz naslovne grafike, da nakon pozitivnog odstupanja (El Nino), uobičajeno slijedi negativno odstupanje (La Nina).

Ako se uzme u obzir da je 2015. zabilježen povijesno jak El Nino, logičan slijed bi bio da nakon njega slijedi isto tako snažna La Nina.
Treba uzeti u obzir da El Nino još uvijek postoji i nije prestao postojati, što bi moglo utjecati na daljnji razvoj situacije.

Postavlja se pitanje kad će prestati postojati i hoće li ga naslijediti La Nina i ako ona nastane koliko će biti snažna te koliko će trajati?

Kako sada stvari stoje, prerano je pričati o gornjim pitanjima, a priroda stvari daje mogućnost za tri scenarija. Može doći do nagle transformacije u rekordnu La Ninu. To se dogodilo 1988-89, odmah po završetku El Nina 1986-87. Ukoliko bi se to ostvarilo značilo bi početak trajanja La Nine bar dvije godine, a sigurno bi pao barem rekord po trajanju, ako ne po snazi ili obratno.

Drugi scenarij, koji je manje vjerojatan daje vraćanje El Nina potkraj godine i taj scenarij poržava samo jedan model, što se može vidjeti i na sljedećem ensemble prikazu (najdonja crta).

IRI/CPC

Posljednji i najvjerojatniji scenarij je umjerena do jaka La Nina, uz raspon odstupanja -0.5°C do -1.5°C do siječnja te najmanje trajanje od 2 godine, što bi značilo da svijet ima i novog rekordera.

Utjecaj La Nine na globalne trendove
Nesumnjiv je utjecaj jake La Nine na globalne temperature također. Nesumnjivo je i da traje globalno zatopljenje a pokazuju to i posljednji podaci. 2015. je označena kao najtoplija godina od početka mjerenja, a 2014. joj je odmah za petama kao druga najtoplija. 2016. je na pravom putu da zauzme jedno od prva tri mjesta.

Gotovo je sigurno da ukoliko nastane La Nina, 2017. neće ići tim smjerom!

Ova gornja konstatacija može se lako dokumentirati ponovnim vraćanjem na početnu grafiku. U godinama djelovanja La Nine, naši krajevi imali su hladne zime s dosta snijega ili iznimnu hladnoću.
1984. i 1985. godine u Rijeci je padao i obilniji snijeg, na snazi je bila La Nina. 2009., 2010., i 2011., Rijeka je iskusila ponovno snježne dane, a 2012. godine u veljači i rekordnu hladnoću. Većinu od tih godina obilježila je La Nina.

Računica je jednostavna. Bude li sve teklo prema planu većine modela, već početkom jeseni počet će djelovati La Nina uz jačanje prema kraju godine, a onda će se njen utjecaj početi djelovati i na kretanje globalnih trendova. Ukratko bi to značilo povratak prave zime 2017. godine!

Sličan sadržaj