Slijedi nekoliko toplih i sunčanih dana / Pred kraj tjedna izgledna nova promjena vremena

web_fronte_sutra12

Doživjeti ljeto i zimu u istome tjednu – zvučalo bi nespojivo da se upravo to nije dogodilo u ovome prevrtljivom travanjskom tjednu na izmaku.

Živu u termometru na području Hrvatske val topline je podigao do 28°C (u PGŽ do 25°C). Hladna fronta u subotu je presjekla niz toplih i sunčanih dana te ponegdje snizila temperature i više od 10°C. Veliki temperaturni šok najintenzivnije su osjetili stanovnici gorske Hrvatske.

Nedjeljni dnevni maksimumi u cijeloj zemlji nisu prelazili 20°C. Najtoplije je bilo na jugu, u Dubrovniku i Šibeniku (18.6°C). U okvirima naše županije, Rab i Mali Lošinj mjerili su po 16°C, Rijeka 15°C, Parg 9.5°C (napominjemo kako je u najniža nedjeljna temperatura od -2.2°C također izmjerena na mjernoj postaji Parg-Čabar).

U nadolazećem tjednu ostat ćemo vjerni sezonski primjerenijim temperaturama. Pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka, do srijede nam slijedi stabilnije, sunčano i toplo vrijeme. Produbljivanjem prostrane ciklone na sjeveru Europe, na čijem se rubnom području nalaze upravo naši krajevi, otvorit će se pritjecanje vlažnoga zraka s juga. S petka na subotu, modeli pokazuju stvaranje nekoliko sekundarnih centara navedene ciklone, a jedan od njih će se nalaziti i nad prostorom Ligurskog mora te time intenzivirati djelovanje na područje PGŽ i Hrvatske.

Ponedjeljak nam donosi pretežno sunčano vrijeme uz porast temperatura zraka (na Kvarneru do 20°C, u gorju do 12°C). Slaba do umjerena bura puhat će za vrijeme prijepodnevnih sati, a u drugom dijelu dana zamijenit će je slab do umjeren sjeverozapadnjak i sjeverac.

U znaku pretežno do djelomično sunčanog vremena proći će i utorak. Temperature će za 2 do 3 stupnja porasti u odnosu na ponedjeljak. U noći i rano ujutro na jugu Kvarnera zapuhat će prolazno jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Ostatak dana na moru obilježit će slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Srijeda ponovno djelomično sunčana i za stupanj-dva toplija od svog prethodnika. Slab do umjeren sjeveroistočnjak na moru popodne će zamijeniti slab do umjeren zapadni vjetar.

Nešto manje vedrine donosi četvrtak, osobito na riječkom području te u Gorskome kotaru. Drugdje djelomično sunčano uz razdoblja veće naoblake. Temperature će blago pasti, a vjetar će okrenuti smjer na južni i jugoistočni, u konstantnom jačanju.

Petak i dani vikenda dodatno će naglasiti promjenu vremena koja slijedi. Bit će umjereno do pretežno oblačno uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova.
Drugu polovicu petka i subotu izgledno će uz više oblaka popratiti i oborine, kako se sada čini, kiše će biti i u većim količinama.
Temperature će sniziti za nekoliko stupnjeva, no drastično zahladnjenje ne treba očekivati. Međutim, valja upozoriti na jugo koje će od četvrtka jačati te dosezati olujnu jakost na otvorenom moru te potencijalno uzrokovati probleme u pomorskom prometu.

Aktualnosti pratite putem naše Facebook stranice, a detaljnu prognozu za nadolazeće dane potražite na Portalu.

Naslovna: Sinoptička situacija za ponedjeljak u 12h, model ECMWF, Izvor: meteo.hr

Sličan sadržaj