Zimska (travanjska) subota: Temperature pale za više od 10°C

11102987_828934140526281_6438467982085753073_n

Ovotjedne razine žive u termometru više su nalikovale ranim lipanjskim nego onima sredine travnja. Fronta koja je obilježila subotu izbrisala je i natprosječno visoke temperature za sredinu travnja.

Sloj naoblake koji je stigao nad naše krajeve u petak donio je i ponešto oborina. Najviše kiše zabilježila je meteorološka postaja Crni Lug – Risnjak (21 mm), a najmanje je palo u Malome Lošinju (0.6 mm) i Rabu (0.7 mm). Dnevni maksimumi kretali su se od 13°C do 18°C. Slabo do umjereno jugo na otvorenome moru postizalo je i jake udare, ali nije stvaralo veće probleme u prometu.

Subota je uvjetovala nastavak oborina – kiše je bilo gotovo posvuda, a Gorski kotar drugi je puta ovoga travnja ugostio nekoliko centimetara bijelog pokrivača. Prema podatcima DHMZ-a, mjerna postaja Parg – Čabar zaprimila je 6 cm novoga snijega.
Ni kiše nije manjkalo – Baška na Krku tijekom subote zaprimila je 34 mm kiše, Hreljin 31 mm, u Rijeci je palo do 15 mm, u Cresu 4 mm, a Susak je izmjerio 10 mm.

U domeni djelovanja ove fronte oborinski podatci ipak su otišli u drugi plan. Centar pozornosti zauzelo je zahladnjenje koje je lokalno temperature spustilo čak i za više od 10°C.
Odmicanjem fronte prema jugu jasno se mogla vidjeti temperaturna “granica” koja je odvajala sjeverni od srednjeg i južnog Jadrana s razlikama u temperaturi oko deset stupnjeva Celzijevih.
Temperaturni pad najosjetniji je bio na području Gorskog kotara gdje su temperature u trenutcima bile i u blagome minusu. Dnevni maksimumi na području Kvarnera kretali su se od 9-12°C, u gorju nešto niži, 4-8°C.

U prijepodnevnim satima došlo je do okretanja vjetra na sjeverne smjerove. Na Kvarneru zapuhala je slaba do umjerena bura koja je podno Velebita bila jaka s povremenim olujnim udarima, a zabilježen je čak i orkanski udar od 177 km/h. Slab do umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac na krajnjim sjevernim dijelovima PGŽ bili su goranski ekvivalent buri.
Izmjerene su brzine preko 80 km/h, a uslijedile su i zabrane u prometu: Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (od 19 sati) te dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene ostale su otvorene samo za osobna vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je ostao zabranjen za I. i II. skupinu vozila: autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle (I. skupina vozila), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Trajektna linija Stinica-Mišnjak (Rab) obustavljena je radi jake i olujne bure.

Osim u Gorskom kotaru snijeg je padao i mjestimice u Lici, a zabijelili su se i Platak i Učka. U unutrašnjosti zemlje, prolazak fronte obilježio je osjetan pad temperature zraka pa tako dok se sjever hladio, u Dalmaciji je temperatura bila i preko 20°C.

Kakvo vrijeme možemo očekivati danas u PGŽ?
Nedjelja će proći u znaku stabilizacije vremenskih uvjeta.
U većini dijelova PGŽ, jutro će donijeti razvedravanje, a u popodnevnim satima možemo se radovati djelomično do pretežno sunčanom vremenu. Nakon hladnoga jutra, dnevne će temperature premašiti jučerašnje – jutarnje na Kvarneru 4-9°C, u gorju -2-4°C; najviše dnevne posvuda 10-17°C.
Bura, koja će i dalje biti umjerena do jaka, popodne će početi slabjeti i okretati na slab do umjeren vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Aktualnosti pratite putem naše Facebook stranice, a detaljnu prognozu potražite na Portalu.
Pregled vremena za nadolazeći tjedan stiže danas u kasnim večernjim satima!

Naslovna: “Proljetni” prizori na području Delnica; foto: Marin / Meteo Ris

Sličan sadržaj