Službena meteorološka mjerenja na Hvaru već 160 godina

Hvar, Štambuk Photo 

U organizaciji Grada Hvara i suorganizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskog agrometeorološkog društva, u Galeriji Arsenala jučer se održao stručni skup 160 godina meteorološke postaje Hvar. Tom prigodom Meteorološkoj postaji Hvar i Gradu Hvaru uručeno je priznanje UN-ove Svjetske meteorološke organizacije kojom se Meteorološka postaja Hvar proglašava stoljetnom postajom i uvrštava u svjetsku kulturnu i znanstvenu baštinu.

Radi se o važnom događanju za Hvar i našu meteorološku zajednicu, s obzirom na to da se radi o prvom skupu ovakvoga tipa u Hvaru, koji uz stručnjake iz Državnog hidrometeorološkog zavoda iz Zagreba, ugošćuje i stručnjake iz Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) iz Beča te Český Hydrometeorologijský Ústav (ČHMÚ) iz Praga, kao i kolege iz Muzeja hvarske baštine, a u okviru programa postavljena je i izložba fotografija “Meteorološki kontrasti otoka Hvara” Jakše Kuzmičića.

Uz to, u Hvaru će se od danas, 13. listopada održavati 12. dani otočkih dječjih vrtića “Od baštine za baštinu”, a od 12. do 14. listopada održati i Nacionalna smotra turističke kulture. Nadalje, 19. listopada održat će se konferencija “Pametni otoci” u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Danske, a 20. listopada očekuje se završetak ekspedicije Paros II Paros, jedinstvene biciklističke ture od grčkog Parosa do našega Hvara. Krajem mjeseca, od 24. do 25. listopada, u Hvaru će se održati središnja manifestacija hrvatskog turizma – Dani hrvatskog turizma, i to na nekoliko lokacija – na Venerandi, u Arsenalu i Lođi te hotelu Amfora. Dana 26. listopada u Hvaru će biti održana sjednica Vlade Republike Hrvatske, te dodjela nacionalnih nagrada Hrvatski otočki proizvod, javlja Dalmacija danas.

Sličan sadržaj