SMRTONOSNI PAKISTANSKI POTRES POZIV NA UZBUNU ZAPADNOJ OBALI SAD-a i KANADE


Broj poginulih u razornom potresu u jugozapadnom Pakistanu, gdje su u zabačenom planinskom području srušene stotine kuća, u srijedu je narastao na najmanje 327, izvijestili su lokalni dužnosnici.
Američki institut za geološki nadzor objavio je da je potres snage 7.8 pogodio trusno podučje Baluchistana, uz pakistansko-iransku granicu. Podrhtavanje se osjetilo nadaleko, čak i u indijskom glavnom gradu New Delhiju, udaljenom stotine kilometara od mjesta potresa, i pakistanskom lučkom gradu Karachiju.
Potres je bio toliko snažan da je uzrokovao izdizanje podmorja, što je rezultiralo nastankom malog otoka, koji liči na planinu, udaljenog oko 600 metara od obale Gwadar u Arapskom moru.

Ovaj razorni potres odmah su shvatili kao poziv na uzbunu jer je realno za očekivati da zapadna obala Sjeverne Amerike u budućnosti doživi sličan, a posebno se ističe da bi se to moglo dogoditi kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji.
Radi se o izrazito aktivnom seizmičkom području gdje se na stotine potresa dogodi svake godine.

Pakistanski potres bio je tako razoran jer je bio plitak, na samo 20 km pa sva oslobođena energija nije mogla nestati penjanjem do površine, nego se sve sručilo na površini, a to znači veliku materijalnu štetu i odrone tla, naročito jer se radi o planinskom području. Da se isti dogodio u blizini Vancouvera poginuli bi se brojali u tisućama, a šteta iznosila više stotina milijardi dolara.

Jak potres nije zabilježen na ovom području preko 60 godina i samo je pitanje vremena kada će se dogoditi.
Zato je nužno graditi građevine koje mogu izdržati jače potrese kako bi se posljedice svele na minimum, jer nije potres taj koji ubija, on samo proizvodi trešnju. Ubijaju zgrade koje su neadekvatno građene i svojim rušenjem ubijaju ljude.

Foto: Abcnews.com

Video novog otoka
http://www.youtube.com/watch?v=WFAn2H0W-mw#t=42

Sličan sadržaj