Snijeg padao i na istočnim predjelima riječkog područja | Slijedi prolazna stabilizacija pa kiša od sredine tjedna

Snijeg i bura u Bakarskom zaljevu, foto: Goran Grudić

Posljednji dan siječnja donio je istoku Kvarnera i Gorskome kotaru dašak zime. Snijeg je na hreljinskom području zabijelio do 200 metara, a nošen burom padao je sve do mora. Naslovna: Snijeg i bura u Bakarskom zaljevu, Goran Grudić

Zapadna strana Kvarnera dobila je nešto manje hladnoće pa je tako snijeg zabijelio tek iznad 700 metara, ali tek površinski.
U Gorskome kotaru snijeg je padao veći dio dana uz poveću akumulaciju, 8 – 20 cm.

Kao što smo već doživjeli ove zime, val hladnog zraka brzo će se povući s našeg područja nazad od kuda je i došao ovoga puta na sjeveroistok, a naše će se područje u prvih tjedan dana naći pod toplim i vlažnim sektorom ciklona pa nas očekuje dosta oblaka, toplije vrijeme, a povremeno će biti i kiše.

Sinoptička situacija

Uzrok tome možemo pronaći u sinoptičkim kartama koje nam govore da se dio središnje i sjeverne Europe, kao i Atlantika, nalazi pod ciklonalnim sustavima (oznake L na karti ispod), dok se oko njih nalazi nekoliko središta anticiklona.

Jedan od sustava centrom se nalazi iznad Nizozemske od kuda će spustiti malu količinu hladnoga zraka prema zapadnim obroncima Alpa, a tamo će se uzročno-posljedično potencirati nova sekundarna ciklona (Genovska). Kako većina tih ciklonalnih sustava ima tendenciju pomicanja prema istoku, tako će i ovaj sustav brzinski proći preko nas pa će ponedjeljak proći i dalje u oblačnom tonu.

Nedugo nakon njega već sredinom tjedna ciklona koja se nalazila nad Atlantikom bit će pogurana od strane anticiklone kod Sjeverne Amerike pa će se ciklonalni sustav pomaknuti do Irske te kako se sa sjeverne strane nalazi hladna zračna masa, s južne se podiže topla, a zbog rotacije vjetrova u tom sustavu naše će se područje naći daleko, ali dovoljno blizu kako bi ta ciklona djelovala na nas.

Po visini će strujati jugozapadnjak koji će sa sobom dovlačiti toplinu gotovo iz Afrike, kao i zrak obogaćen vlagom s Mediterana što bi trebao biti idealan recept za riječko područje koje će zbog reljefa usporavati strujanja s jugozapada, a u podnožju (Kvarneru) nagomilavat će se debeli sloj naoblake uz slabu kišicu.
Nije za odmet spomenuti da postoji mogućnost i orografskih oborina koje bi lokalnom području ispod planina omogućile obilniju kišu.

No, zimi potencijalno i dalje ima spasa, iako bi nas hladan sibirski prodor krajem tjedna „promašio”, napravit će se malo drugačija raspodjela sustava, takav da bi anticiklona sa Sjevernog pola pomaknula svoj centar (dijelom i zbog polarnog vrtloga) prema Skandinaviji, a koji bi dovlačio osjetno hladniji zrak nad Europu.

Pošto je to tendencija prognoze za kraj tjedna, situacija se može još detaljno podosta promijeniti, no potencijal je tu.

Prognoza vremena

Danas bi već od jutra do našeg područja stigla visinska naoblaka koja će dominirati veći dio dana, navečer uz kratkotrajno popunjavanje naoblake. Jaka bura će do sredine dana potpuno utihnuti, a zatim do kraja dana slab vjetar promjenjiva smjera, u Gorskom kotaru od sredine dana postepeno jačanje jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno na jugu do 5°C, a u Gorskom kotaru od -13 do -8°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C.

Utorak donosi na čitavom području pretežno vedro vrijeme. Prevladavat će tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru navečer ponovno u jačanju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, uz more i do 6°C. U Gorskom kotaru od -5 do 0°C, samo lokalno zbog jugozapadnjaka do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Od srijede započinje jesensko vrijeme. Već tijekom noći prevladavat će visinska naoblaka, a od jutra i niža pa se slabe oborine očekuju već od sredine dana uglavnom u zaleđu i Gorskome kotaru. Na Kvarneru će zapuhati slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru će tijekom cijeloga dana puhati umjeren i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, na jugu uz more i do 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Do kraja tjedna očekuje se oblačno vrijeme, u zaleđu uz svakodnevnu kišu, bez ekstrema, a temperatura će biti u laganom porastu iz dana u dan, stoga iskoristite utorak za biti u prirodi jer bi vam toga do kraja tjedna moglo prifaliti.

Sličan sadržaj