Vraća se kiša i južina

Početkom ovoga tjedna zima se ipak nije toliko spustila u ove krajeve, kako smo to bili prognozirali, no iako je ciklona u ponedjeljak zakazala, pojedina su područja dosta nisko osjetila dašak zime, a u gorje se ponovno vratilo „bijelo ruho” kakvo mu i priliči. Nažalost, zima zadnjih godina nije ona prava zima pa takvo stanje koje je nekada znalo trajati i tjednima, sada traje po nekoliko dana uvrh glave što bi značilo da snijeg postaje sve više ekstrem za Rijeku i riječko područje.

Do kraja ovoga tjedna sukladno tome očekuje nas nova južina, zatopljenje i kiša na sve strane.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod oslabljenim grebenom anticiklone koji se protegao od Azora preko cijele sjeverne Afrike zahvaćajući i naše područje. Odmah iznad njega duž cijelog sjevernog Atlantika i Europe nalaze se brojni ciklonalni sustavi koji remete stabilno vrijeme nad Europom, a sjevernim predjelima donose i obilan snijeg. Još sjevernije ako se ide, a zapravo i sa svih ostalih strana, nalaze se anticiklonalni sustavi, kod sjeverne Amerike, Grenlanda, Sjevernog pola i Sibira. Oni utječu da se ovo ogromno ciklonalno polje ne pomiče previše van tih okvira, a samim time vrijeme se na ovom području do daljnjeg očekuje nestabilno s povremenim stabilnim danima.

Meteo Office sinoptička situacija za četvrtak

Hladan zrak koji se nalazio nad našim područjem u narednim će danima biti poguran dalje prema istoku uslijed pomaka ciklone sjevernije od nas, a samim time ući ćemo pod topao sektor Azorske anticiklone koja će dogurati nešto topline iz tropskih krajeva.

Kako anticiklona bude postepeno slabila tako bi se početkom vikenda neki od ciklonalnih sustava krenuli pomicati malo južnije, odnosno preko Njemačke i Poljske, a sa sobom bi povukli određenu količinu hladnoga zraka iz Skandinavije i time potencirali ovo područje oko Alpa s novom frontom preko našeg područja, a koja bi zasigurno omogućila i ponešto oborina.

Međutim pošto bi se naše područje i dalje nalazilo pod toplim sektorom tih ciklona, hladnoća koja bi se spustila do nas bila bi nedovoljna za stvaranje snježnog pokrivača čak i u višem gorju.

Situaciju bi mogao popraviti novi sustav koji će uletjeti s Atlantika preko Francuske do Alpa gdje će se kod Genove brzinski stvoriti ciklonalni sustav koji bi tijekom subote i nedjelje djelovao na nas. Taj bi sustav povukao nešto veću količinu toplog zraka s Mediterana, uz obilje vlage, pa bi nakon dana pauze od fronte ponovno se družili s kišom i jugom, a samo najviše gorje moglo bi nakupiti ponešto snijega.

Situacija se i u novom mjesecu izgleda ne bi previše popravila, i dalje bi se nalazili na rubu hladnih fronti koji bi pod toplim sektorom dovlačile vlažno i kišovito vrijeme, pa savjetujemo da stabilne i vedre dane mudro iskoristite za biti vani u prirodi jer bi takvih ponovno moglo biti na kapaljku.

Prognoza vremena

U četvrtak u prvom dijelu dana uz umjerenu naoblaku, zatim stiže naoblačenje sa zapada a popodne i oborine u obliku kiše kojih bi najviše bilo u zaleđu Kvarnera i gorju. Vjetar u prvom dijelu dana na Kvarneru slab, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak, prema kraju dana slijedi jačanje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru od 3-8°C a u Gorskom kotaru od 0-5°C.

U petak će na čitavom području prevladavati umjerena do potpuna naoblaka. Slabe do umjerene kiše može biti tijekom dana, a ukupna bi količina do kraja dana bila 1-10 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno jugo, navečer u okretanju na zapadnjak dok u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak, navečer u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 4-9°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7-12°C a u Gorskom kotaru 4-9°C.

Subota na čitavom području u prvom dijelu dana uz umjerenu naoblaku, a zatim do kraja dana uz potpunu naoblaku pa može biti i povremene slabe kiše, osobito u gorju. Vjetar u prvom dijelu dana slab promjenjiva smjera na čitavom području, zatim na Kvarneru okretanje na jugo koje će prema kraju dana biti u jačanju do umjerene i jake jačine, u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1-6°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 7-12°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 4-9°C.

U nedjelju se u prvom dijelu dana očekuje kiša na čitavom području, u najvišem gorju i snijeg, a navečer slijedi razvedravanje sa zapada. Umjereno jugo zamijenit će umjerena do jaka bura. Temperature za stupanj-dva niže od subote.

Sličan sadržaj