Snijeg pao i na Kvarneru, obilna kiša na Lošinju (FOTO) / Nove oborine tek slijede

12477141_10205628851621867_1207125507_o

Ciklona iz Sredozemlja donijela je toliko željenu zimu. Zapravo zima je došla već sa Skandinavskom anticiklonom s kojom pred kraj 2015. godine, a njenim slabljenjem s Atlantika je stigla fronta i prouzročila stvaranje tzv. sekundarne ciklone u Ligurskom moru.

U samo jednom danu palo je više oborine nego tijekom cijelog prosinca. Snijeg je pao u unutrašnjosti Hrvatske, Gorskom kotaru, Lici, na Kvarneru, dijelu Istre. Lokalno je bilo i obilnije kiše.

U nedjelju ujutro lista postaja sa snijegom bila je poduža, a mi ćemo izdvojiti samo najzanimljivije.

Zavižan 28 cm
Gospić 26 cm
Crni Lug 21 cm
Delnice 19 cm
Ogulin 16 cm
Otočac i Parg 13 cm

Senj je također dobio snježni pokrivač, izmjeren je 1 cm. A u Zagrebu, u kojem je snijeg padao i tijekom subote izmjereno je 15 cm.

S Kvarnerom stvari nisu nikad jednostavne po pitanju snijega. Najviše snijega palo je u zaleđu obale iznad 400 ili 500 metara, nakon što se dobar dio noći snijeg opirao niskim temperaturama i padao u obliku kiše. Tek u drugom dijelu noći na najvišim predjelima počeo je snijeg, a u satima nakon toga snježna granica se jako spustila pa je zabilježen i u Rijeci, iako do nekog značajnijeg primanja za podlogu nije došlo. Na sjevernom dijelu Krka i Cresa te na istočnom priobalju čak je palo i više snijega, nego na nižim dijelovima riječkog područja.

Južni otoci imali su samo kišu, a o tome svjedoče i podaci s izmjerenih postaja. Mali Lošinj 69 mm, Krk i Rab 37, Rab 36, Rijeka 34, Bakar 33, Kukuljanovo 28 mm.

Tijekom nedjelje situacija se pomalo smiruje. Na Kvarneru je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, oborine su sve slabije, ali još uvijek ima slabe kiše, slabog snijega i susnježice. Puše bura, jaka i olujna, a podno Velebita je moguća i s orkanskim udarima.
Senj mjeri -2°C, slijedi Kukuljanovo s -1°C, Bakar, Crikvenica, Krk i Rijeka 2°C, Cres 3°C, Mali Lošinj i Opatija 4°C te Rab 7°C.

Na području Gorskog kotara i Like je oblačno vrijeme uz slab do umjereno jak snijeg.
Hladno je, temperature zraka se nisu značajnije promijenile od jutros, pa tako Zavižan mjeri -10°C, Delnice i Parg -8°C, Crni Lug -7°C, Gospić -6°C, Otočac -5°C.

No, priča s oborinama nije gotova. Ciklona je odmaknula na jug Jadrana, ali sa zapada već stižu nove oborine. Fronta s Atlantika u Sredozemlju će prouzročiti stvaranje nove ciklone. Na Kvarneru, južna područja mogu dobiti obilniju kišu, a prema sjeveru situacija će se maksimalno zakomplicirati.
Zbog zatopljenja po visini, doslovno će metri odlučivati gdje će padati kiša, gdje susnježica, gdje snijeg, a moguća je čak i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.

S Gorskim kotarom postoje samo dvije opcije – snijeg, a navečer sa zatopljenjem po visini može biti i kiše koja se ledi.

Varijante na sjevernom dijelu Kvarnera

Na tip oborine utjecat će nekoliko faktora. Ako po visini bude dovoljno hladno, a prognoze temperature kažu da će biti granično, onda će oborina jako ovisiti o prizemnoj temperaturi, a ona pak ovisi o tome koliko će potrajati razvedravanje koje bi nakratko trebalo uslijediti tijekom noći prije novih oborina. Razvedravanje bi omogućilo dodatni pad temperatura koje su ionako dosta niske.

Po visini je još uvijek dovoljno hladno, oko -10°C, a za snijeg je bitno da prizemna temperatura bude čim niža, a za to nam treba vedrina i tišina. Više temperature znače kišu, niže, susnježicu i snijeg.
Modeli kažu da će bura oslabjeti, a i da će biti vedrine, što je odlična pozicija za činjenicu da snijeg pada od početka oborina.

Zatopljenje po visini sigurno će doći u poslijepodnevnim satima ponedjeljka, a na lokacijama gdje prizemna temperatura bude na nuli ili ispod, postojat će mogućnost za opasnu kišu koja se ledi u dodiru s podlogom.

Na ovo treba spomenuti i prognozu vjetra. Sjeverni dio imat će slabu do umjerenu buru, koja neće sušiti oborine, a na jugu će puhati jugo.

Sve ovo jamči još uzbuđenja u idućih 24h, a bit će zanimljivo vidjeti posebno kako će se vremenske prilike odvijati na riječkom području koje je uvijek najkompliciranije po pitanju prognoze.

Za kraj fotografije palog snijega, primili smo ih jako puno, a ovdje objavljujemo samo najreprezentativnije.

Naslovna: Volosko, Adis Hodžić

Viškovo, foto: Alen Harčević

Velik Gorica, foto: Kruno Knezić

Opatija, foto: Dor Ka

Lokve, foto: Marin

Krasica, foto: Nikola Jovetić

Saršoni, foto: Edita Jakolin

Klenovica, foto: Doris Balen

Senj, foto: Karlo Koki Uković

Viškovo, foto: Zlatko Šakić

Merag, foto: Eva Dlačić

Fužine, foto: Vanessa Katić

Kijac, foto: Milan Ilibašić

Delnice, foto: Sinan Smajlović

Sličan sadržaj