Snijega u Rijeci 18. prosinca neće biti!

Proteklih dana u našu redakciju stižu mnogobrojni upiti građana Rijeke, ali i okolice, vezano za mogućnost snijega u Rijeci 18. prosinca, koja je spomenuta putem internetskih glasila, a koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama.

Prognoza koja se pojavila tek je bila jedan od izračuna prognostičkog modela i ništa više od toga. Svi koji se malo ozbiljnije bave ovim poslom, znaju, a to i ističu redovno, da se radi isključivo o izračunu jednog izlaza (runa), nikako o gotovoj prognozi koja će se sigurno ostvariti.
Ovim putem apeliramo na sve medije kojima meteorologija nije primarna zanimacija, da ne izvlače stvari iz konteksta i ne zaključuju bez savjetovanja s onima od koga su podatke “izvukli”, jer se ovako javnost stavlja u veliku zabludu.

Da je prognoza lagana onda bi se svi njome bavili, a ne tek nekolicina. Treba razumjeti i funkcioniranje atmosfere i poznavati ponašanje i kretanje sinoptičkih sustava, jer i oni imaju svoje karakteristike. Čak i kad jedan model daje više dana za redom isti scenarij, ako je prognoza daleka to ne znači sigurno njeno ostvarenje. Pa čak i kad je bliži period, nekad treba čitati “između redaka” da bi se napisala točna prognoza, jer nekad je baš točno ono što ni jedan model ne crta.

Snijeg u Rijeci davao je američki model GFS u jednom od svojih izračuna, dok je njegov europski “kolega”, model ECMWF prikazivao stabilnu atmosferu uz tlak od preko 1040 hPa. Na naslovnoj slici postavili smo najnoviji izračun tog istog “snježnog” modela na kojem se vidi da je odustao od snježnog scenarija.

Još jednom podsjećamo da se donekle točna prognoza može dati tri dana unaprijed, a sve nakon toga je trend iz kojeg ne treba nikad izvlačiti preuranjene zaključke. Dogodi se (doduše rijetko) da se prognoza promijeni čak i unutar 24h od ostvarenja. To sve samo potvrđuje meteorologiju kao kompleksnu znanost.

I sami modeli međusobno “ratuju” dajući suprotne prognoze pa je to još jedna velika napomena da se jedan izraun modela ne može uzeti kao gotovu stvar.

I konačno, snijega u Rijeci, prema trendu (ne prognozi) neće biti 18. prosinca.

Sličan sadržaj