Snježna oluja zahvatila SAD i Kanadu, otkazani brojni letovi, zaleđene prometnice

Novi olujni ustav zimskog karktera donosi velike nevolje američkom Srednjem zapadu pa sve do obale, dok se u Kanadi od Velikih jezera do Atlantika također suočavaju sa opasnim i nepovoljnim vremenskim prilikama.

Na američkom sjeveroistoku do sada je palo i do 30 cm snijega, a zbog oborina i zaleđenih prometnica dolazi do brojnih nezgoda, dok su aerodromi počeli otkazivati letove.
15 do 30 novih centimetara očekuje se u Novoj Engleskoj, 35 cm na obali Maina. Područja sjevernije i zapadnije od New Yorka mogu dobiti i više od 20 cm snijega. Ovome dodajemo i vijest o sinioćnjoj ledenoj kiši i snijegu u New Yorku zbog čega su ulice i prometnice postale vrlo opasne pa se ljudima savjetuje da ne budu na otvorenom dok oluja ne prođe. 15 cm snijega očekuje se u Ohiu.
Zbog oluje je odgođeno 940 letova, uglavnom na sjeveroistoku i Srednjem zapadu. Osim snijega, danas se upozorava i na udare vjetra od preko 100 km/h, koji stvara uvjete prave mećave uz vrlo slabu vidljivost. Zbog ledene kiše i snijega, najveću opasnost predstavlja led, a pod težinom ruše se stabla i električni vodovi zbog čega dolazi do prekida u opskrbi strujom.

Slične, ako ne i lošiji vremenski uvjeti u Kanadi. Glavnina pogađa južni Ontario, Quebec i atlantski dio Kanade. Vjetar dostiže i do 100 km/h, a palo je između 20 i 30 cm snijega. Temperature se spuštaju ispod nule, a zbog vjetr osjet hladnoće dostiže i -30°C.

Foto: Web-arhiva

Sličan sadržaj