Soči: Mogući problemi sa bob stazama


Bob timovi iz cijelog svijeta se pripremaju za lov na olimpijsko zlato.Visoke temperature koje će se tamo kretat ovih dana im ne smetaju, ali bi moglo smetati njihovim posadama koje održavaju bob.
Da bi se kvalitetno pripremili za natjecanje, bob momčadi imaju teške treninge, čak i u ljetnim mjesecima. U ljetnim mjesecima vježbaju tako da guraju bob na kotačima. Na zimskom natjecanju sportaši šprintaju 50 metara, stvarajući zamah, nakon čega uskaču u bob. Najmanje dvije osobe su potrebne za taj sport. Kako bi se kvalificirali za Olimpijske igre, bob ekipe moraju završiti u top 30 u natjecateljskoj seriji FIBT, koji se sastoji od tri različita natjecanja serije. Hladno vrijeme je imperativ za ovaj sport, ali Soči je suptropska klima koja bi mogla stvorit probleme posadama na održavanju.
Temperature koje će se za vrijeme utrke kretat oko 7°C ne bi trebale predtavljat problem samoj stazi, već će biti više posla za ljude koji održavaju stazu. Bob staze su dizajnirane preko računala, a zatim konstruirani sa cijevima,betonom i najvažniji sastojak,amonijak. Amonijak je gurnut kroz cijevi ispod betona radi kontrole temperature staze. Temperatura na kojoj je amonijak pušten u cijevima je od vitalnog značaja za očuvanje staze, a kao pogreške može rastopiti stazu ili dovesti do smrzavanja na vrhu led, stvarajući brazda i neravnine.

Za stvaranje leda na betonskoj površini voda se raspršuje na betonu dok se ne dobije debljina malo iznad 5cm. Kako bi se osigurala idelna staza valjcima se izglađuje površina leda.

Foto:AccuWeather.com

Sličan sadržaj