PRED NAMA VRUĆI DANI, ALI I NOĆI

Već smo pisali o nadolazećem valu vrućina koji nas očekuje. Na Kvarneru će temperatura u nekim danima prelaziti i 35°C, u Gorskom kotaru i preko 30°C. Ipak neće biti vruće kao u unutrašnjosti, posebno Slavoniji i Dalmatinskoj zagori gdje će možda dosegnuti ili čak i prijeći i 40°C.
Osim vrućih dana, neminovne su i vruće noći, kada na Kvarneru temperatura noću neće pasti ispod 25°C, a u ekstremnim slučajevima niti ispod 30°C. Po pitanju toplih i vrućih noći najčešće se kod nas spominju Dubrovnik i Senj, tako da se stanovnici ovih gradova sigurno ne raduju noćima bez sna.
Za prebroditi ove vrućine recept je vrlo jednostavan, klonite se sunca, pijte puno tekućine i lagano se odijevajte. Prognoze kažu da bi ovaj val vrućina mogao potrajati. Kiše nema na vidiku tako da je izgledno da smo zadnju kišu dobili za vrijeme prolaska one fronte kada je primjerice u Rijeci u pola sata palo 50 mm kiše.

Za kraj napomena, fotografija koju vidite na naslovnici (Izvor: facebook / Teklič) snimljena je pred 15-ak minuta u Rijeci i već se na internetu priča o nekakvim rekordima. Naravno, ova temperatura od 49°C nije mjerodavna jer se termometar nalazi na suncu, a poznati su standardi za relevantno meteorološko mjerenje, tako da se nadamo da mediji ovu fotografiju mediji neće iskoristiti za neutemeljene senzacionalističke natpise.

Podsjetimo, apsolutni riječki rekord iznosi 40.0°C, od 19. srpnja 2007. a do njega smo još jako udaljeni, a po sadašnjim prognostičkim materijalima do rušenja rekorda u idućem tjednu neće doći.

Na slici ispod prikazane su temperature na 2 m visine za ponedjeljak, mi smo tamo gdje je sve crno i crveno

Sličan sadržaj