Sredina siječnja, a snijega u hrvatskim planinama ni za lijeka


Pogled na visine snijega jutros najbolje govori o kakvom se “zimskom” vremenu radi. Prošle godine Gorski kotar je ukupno dobio 5 metara snijega, ove sezone tek 10-ak cm. Trenutno snijega nema niti u tragovima nigdje u Gorskom kotaru pa čak niti na najvišim vrhovima poput Risnjaka ili Snježnika.
Slična je situacija i s Velebitom i Dinarom, možda kakva škrapa ima tragove, ali za zimu i klimu poražavajuća je činjenica da najviši vrhovi Hrvatske nisu bijeli, temperature su pozitivne, a biljke su toliko zbunjene da misle da je proljeće, dok medvjedi ne spavaju zimski san kad je ovako toplo.

Što je još gore, u ovom tjednu neće biti nikakve naznake promjeni, a za sljedeći tjedan još je prerano govoriti. Bili ljubitelji ovakve topline ili ne, mislimo da ćete se složiti s našim razmišljanjem da bi bilo primjerenije imati normalnije temperature i hladnije vrijeme od ovih sada.
Jer, ono što priroda sada uzima možda vrati kad bude najnepotrebnije, primjerice krajem ožujka ili travnju, a događalo se da hladni prodori budu i krajem svibnja.

Najbolje bi bilo da svako vrijeme bude pogodno godišnjem dobu u kojem se događa. Tako ne bi i ljudi i biljke i životinje bili zbunjeni sitacijom u kojoj smo se našli.

Za kraj podsjetnik da je slično, iako u blažoj varijanti bilo 2012. godine u siječnju, a onda je nastupila veljača koja je silnom hladnoćom u 15 dana vratila cijelu, do tada iznadprosječnu zimu u prosjek.
Vidjet ćemo što nam karte kriju za dalje, neke naznake postoje zahlađenju, ali još je prerano o tome govoriti.

Slika: Platak.com

Sličan sadržaj