Sredozemna ciklona prekida 7- dnevnu stabilizaciju vremena

z2_mslp_042

Površni promatrač mogao bi zaključiti da je vani proljeće. Temperature na Kvarneru rastu i do 20°C, a i u Gorskom kotaru su dosta visoke.

Uz obalu je uglavnom vedro, trenutno umjerene naoblake ima na južnim otocima, a tako i javljaju meteo postaje Rab i Mali Lošinj. Vjetar je slab, prevladavajuće južnih smjerova.
U 14 sati Cres mjeri 21°C, Rijeka, Krk i Senj 20°C, Rab, Kukuljanovo, Malinska i Crikvenica 19°C te Mali Lošinj i Opatija 18°C.
U Gorskom kotaru i Lici uz vedrinu ima i umjerene naoblake. Temperature zraka nisu odveć niske, pa tako Zavižan mjeri 13°C, Delnice i Otočac 12°C, Parg 11°C, Gospić 10°C.

Međutim, dovoljno je pogledati kalendar i uvidjeti da smo već punih mjesec dana u kalendarskoj jeseni, odnosno da smo u dobu godine koje nam u jedan dan donese promjenu vremena, iz kratkih rukava u jakne.

Trenutno se pogledom na barometar ne može zaključiti da se nešto sprema. Zato postoje satelitske snimke i drugi materijali koji jasno sugeriraju da nam stiže promjena vremena. Također, postoje i neki predznaci promjene vremena po kojima se može zaključiti da slijedi promjena.
U prvom redu to je visoka koprenasta naoblaka koju stvaraju oblaci cirusi. Oni uobičajeno prethode svakoj promjeni vremena, a po trenutnom pogledu u nebo, oni se već vide na južnom horizontu, dok satelitska snimka otkriva da je taj južni horizont zapravo još uvijek kopno Italije.
Idućih sati oni će stići i do našeg područja najavljujući promjenu koja će uslijediti kroz sljedeća 24h.

Iz smjera zapadnog Sredozemlja prema Ligurskom moru kreće se frontalni poremećaj, nastao zbog djelovanja snažne ciklone nad Atlantikom, a upravo zbog tog poremećaja, u Ligurskom moru će se u noći na četvrtak formirati plitka ciklona, koja će se brzo premještati sa sjevera prema jugoistoku uz slabljenje, tako da će već do petka uslijediti i stabilizacija.

Više oborina očekuje se u četvrtak kada lokalno može biti i grmljavinskih nestabilnosti, posebno na kvarnerskim otocima. Valja upozoriti i na umjereno do jako jugo, koje na vanjskim otocima može imati i olujne udare.
Jugo će u četvrtak poslijepodne i navečer zamijeniti bura i označiti početak dulje stabilizacije vremena.

DETALJNA PROGNOZA

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija u noći na četvrtak, model GFS; Izvor: maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj