Srijedu obilježila ledena kiša / Početkom prosinca zahladnjenje, bura, snijeg

10629649_868308809866747_5646191853372600050_n

Baš kako smo i najavljivali mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s tlom na području Gorskog kotara, ali i najvišeg riječkog prigrada se ostvarila.

Zbog prisutnosti hladnog zraka u prizemnom sloju, a toplijeg sloja po visini, došlo je do ove opasne pojave, ali na sreću većih problema nije bilo.
Dobili smo nekoliko dojava da na području Zlobina spomenuta oborina pada cijeli dan te da uopće nije bilo intervencija zimske službe, tako da je ovaj dio naše županije bio u potpunosti odsječen od Rijeke.
Fotografiju iz Delnica, koju je snimio Marin Paškvan, možete vidjeti na vrhu.

Srijeda je zapravo pokazala kako izgleda jedan pravi zimski dan, nakon duljeg vremena. Posebno se to osjetilo u Gorskom kotaru gdje je cijeli dan temperatura bila oko nule ili u minusu.
Na riječkom području bilo je toplije, ali opet su područja riječkog prigrada imala temperaturu i od samo 4°C. Čak ni u dijelovima Rijeke temperatura nije rasla iznad 7°C.
Otoci su kao i uvijek bili druga priča. Na jugu je mjereno i do 14°C.
Ovo je samo još jedna potvrda kako je raznovrsna klima ovog područja.

Napominjemo da je tijekom srijede bilo i jakog vjetra, posebno na A6 kroz Gorski kotar, ali i od Bakra do Senja.
Slično se nastavlja i sada.
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić no autocesta je otvorena za sav promet.

I tijekom večeri na području Gorskog kotara ima poledice zbog rosulje koja pada. Na Kvarneru se kiša mjestimice pojavljuje na otocima.
Temperature su zimske. -2 do 3°C mjeri se u gorju, u riječkom zaleđu 3 do 6°C, u Rijeci 5 do 8°C, a na otocima 6 do 9°C.

Za razliku od prošle zime, kada je nismo previše ni osjetili, klimatološki početak ove zime mogao bi biti uistinu sa stilom. No, prije toga slijedi još jedno kraće zatopljenje.


ZA ČLANOVE / PRETPLATNIKE

Hladnoća će nas polako napustiti pa već tijekom četvrtka će i u prizemnom sloju osjetnije zatopliti. Još u noći na četvrtak na području Gorskog kotara i najišeg riječkog zaleđa može biti slabe kiše koja se ledi, a zatim posvuda, ukoliko bude oborina, padat će isključivo u obliku kiše.

Četvrtak će tako biti pretežno oblačan uz povremenu, uglavnom slabu kišu, dok , dok se nešto izraženije oborine očekuju u večernjim i noćnim satima, te u petak u prvom dijelu dana. U petak navečer oborine će prolazno oslabiti.

Za vikend promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme. Više sunca u subotu, a u nedjelju ponovo oblačnije, uz jačanje oborina prema večeri. U nedjelju navečer ojačat će bura kao uvod u početak klimatološke zime.

Već izvjestan niz dana uz bavljenje aktualnim vremenom misli su nam bile i na potencijalu koji se stvarao za zimu, a karte su ga vidjele početkom prosinca. Bilo je preneozbiljno ići javno s više detalja, mogli smo samo povremeno natuknuti putem naše facebook stranice.

Iako je tijekom srijede bilo zanimljivo i u našoj županiji, na sinoptičkim kartama pogled nam je odvlačila daleka ciklona u zapadnom Sredozemlju sa slike ispod.
Rtavn061

Kao što vidite na prvi pogled s njom nema ništa bezazleno. Obična ciklona koja se nalazi zapadno od Portugala. Teško je vjerovati da je ona zapravo okidač zime kod nas, ali nebrojeno puta se pokazalo da izgled vara.
Ako bolje pogledate ona je samo dio ciklonalnog polja čiji se jači centar nalazi sjeverozapadnije u Atlantiku.

Do kraja tjedna ta će se dolina sa sjeverozapada spustiti do Španjolske i Portugala, uz produbljavanje, tako da će već u subotu, u zapadnom Sredozemlju postojati duboko ciklonalno polje.
Rtavn601

Kako će Atlantik biti blokiraan od strane Azorske anticiklone koja će se dignuti na Skandinaviju, jer ovaj gorostas sa slike ispod neće moći pokvariti “veselje”, tako će i naša Sredozemna ciklona postati najjačim sustavom u Europi. Bit će dovoljno snažna da počne povlačiti hladnoću sa sjeveroistoka prema sebi.
Rtavn1021

Nastaje ono što zovemo “bloking situacija”. Azorska ciklona prekida rad Atlantika, Sredozemlje je ciklonalno aktivno i vuče hladnoću sa sjeveroistoka.
Već do ponedjeljka sredinom dana, ciklona će odraditi posao, približiti se našim krajevima i dalje povlačiti hladnoću sa sjeveroistoka. Na sljedećoj slici već se vidi kako se spojila s dolazećom hladnoćom sa sjeveroistoka.
Rtavn1141

Dok se ciklona bude kretala prema nama, s njezine prednje strane pritjecat će nešto topliji i vlažniji zrak, a kad dođemo u njen hladni sektor sa stražnje strane, počet će pritjecati osjetno hladniji zrak.

Treba napomenuti da je lokalno moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme zbog sudara hladnijeg i toplijeg zraka. Usto će se ciklona spustiti prema jugu Italije, a razlika u tlaku dovest će do jake i olujne bure s orkanskim udarima, na Kvarneru tijekom utorka.

Na području Gorskog kotara, samo će kratkotrajno padati kiša, a zatim s padom temperature zraka padat će snijeg koji može biti i obilniji. S riječkim područjem stvari nisu tako jednostavne.
Najnoviji prognostički materijali upućuju na to da snijeg nije upitan na granici od oko 600 metara do kraja ponedjeljka, a spuštanje snježne granice moguće je i do 300 metara, ali na samom kraju oborina.
Na otocima bi uglavnom padala kiša, eventualno najviših predjela.

Po smirivanju vremenskih prilika već do utorka, zadržalo bi se hladno i vjetrovito vrijeme, ali bez značajnijih oborina.
O ovome ćemo još pisati idućih dana, ali još jednom ponovimo.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima stiže najjača promjena vremena ovog dijela godine. Mogućnost obilnog snijega u Gorskom kotaru, stvaranje snježnog pokrivača na oko 600 metara u riječkom zaleđu, potkraj oborina spuštanje snježne granice i na 300 metara. Na ostalim područjima kiša, ali može prolazno i na istočnom priobalju biti snijega nošenog burom. Vjetrovito uz olujnu buru s orkanskim udarima.

Pravi početak klimatološke zime je pred nama!

Sličan sadržaj