Srpanjsko ljeto u punom jeku, temperature i do 35°C!

Clipboard01

Sinoptička situacija u kojoj smo se našli početkom srpnja, upravo je pogodovala novom valu ljetnih vrućina. Zbog zadržavanja polja povišenog tlaka zraka uz dotok iznimno toplog zraka sa sjevera Afrike, temperature su ponovno porasle preko 30°C.

U petak su najtopliji u Hrvatskoj bili Senj, Pazin i Mljet s 35°C, dok je odmah iza njih bila Rijeka u kojoj je izmjereno 34°C, a samo koju decimalu niže 34°C je izmjereno i u Malom Lošinju. Omišalj i Rab imali su 33°C, a Parg 27°C.

U cijelu priču tijekom petka upleli su se i pljuskovi, koji su nastali u zapadnoj Sloveniji te se u kasnoposlijepodnevnim satima spustili prema Istri. Na riječkom području zabilježena je samo naoblaka koja je malo spustila temperature.

Već u subotu ujutro, sve se vratilo na staro. Temperatura tijekom noći u Rijeci nije padala ispod 23°C, a na otocima je bilo još i toplije, dok je u gorju izmjereno svježih 15-ak°C.
Zatim je uslijedio ubrzani porast temperature zraka, ali čini se da ipak neće biti tako vruće kao u petak. O tome svjedoče i temperature zraka u 13h koje se na Kvarneru kreću između 30 i 32°C, a u gorju malo iznad 25°C, dok je u petak u isto vrijeme u Rijeci temperatura bila 33°C. Razlog se može potražiti i u umjerenoj naoblaci na riječkom području. Za razliku od petka, tijekom subote nema nikakve oborinske aktivnosi niti postoje naznake.

Ovaj val vrućina zapravo je i nešto zakasnio, a možemo reći da nas je i poštedio, ako gledamo što se događalo na zapadu Europe proteklih dana i sve rekorde koji su zabilježeni. Dok je zapad “kuhao” naši krajevi tek su se zagrijavali.

Vrućine nas neće napustiti ni idućih dana, a temperatura može porasti i do 35°C, što pogoduje grijanju mora koje u Puli ima temperaturu od čak 26°C. Na Kvarneru to sve ide osjetno sporije, a posebno na riječkom području koje ima temperaturu tek oko 22 ili 23°C.

Slijede tople noći i vrući dani, a za idući tjedan, u drugoj polovici postoji naznaka nešto nižih temperatura.

Pratite naša javljanja na facebook stranici, našu prognozu na Portalu, ali dakako i sve vijesti koje pišemo uz aktualno i buduće vrijeme.

Naslovna: NASA

Sličan sadržaj