Stabilan kraj listopada, utorak djelomično nestabilan

Izvor : DHMZ.

Stabilan i prohladan vikend bila je najava ovoga tjedna, izuzev današnjeg dana, jer sudeći po prognozama slijedi nam period dominantne anticiklone, a kako magle nisu česta pojava u ovom dijelu lijepe naše, jutra bi mogla biti hladna, a dani ugodno topli.

Sinoptička situacija

Nakon ciklone u petak nad naše se područje nadvio najprije greben Azorske anticiklone, a zatim i ona sama pomaknuvši se centrom nad središnju Europu. Glavni se centar (najjači/najviši) anticiklone trenutno nalazi kod Ukrajine, a veže se preko grebena s Azorima od kuda se stalno „rađaju” nove anticiklone. Duboka i snažna ciklona od 964 hPa ovog se puta našla nad sjevernim Atlantikom (ispod Islanda) te definitivno dominira svojim područjem ne dopuštajući nikakvo uzdizanje grebena anticiklone prema sjevernijim krajevima, bar još ne za neko vrijeme, odnosno do kraja ovog mjeseca.

Takvim utjecajem anticiklona će biti prisiljena meandrirati na nižim geografskim širinama odnosno po središnjoj i južnoj Europi što će uzrokovati uglavnom stabilan i prohladan zadnji tjedan listopada. Međutim, osim tih većih sustava, do našeg će područja utjecati i ciklona koja je započela kišnu epizodu još prošli tjedan, a zatim se odmicajući dalje na jug stacionirala oko ili malo ispod Sicilije izgubivši utjecaj prema našem području. Ipak kako se našla zarobljena od strane anticiklona na tom području, uspjela se održati i do danas sakupljajući vlagu i toplinu južnog Mediteranskog mora pa je tom području između ostalog pripremila ekstremne vremenske nepogode u obliku bujičnih poplava koje su na svu sreću bile lokalnog karaktera.

Za vrijeme utjecaja anticiklone i grebena, danas se nalazimo pod najslabijim tlakom anticiklone od 1021 hPa što je dovoljno slabo da ciklona kod Sicilije sa svojih 1009 hPa uspije doprijeti i do našeg područja, barem rubno, pa će se to odraziti u obliku visinske, a kasnije i niske naoblake popraćene sa slabom kišom. Pošto ćemo biti jedva rubno zahvaćeni, a nova se anticiklona s Azora centrom približava našem području, možemo reći da će ovaj jesenski dan potrajati samo u utorak, jer nakon njega slijedi još nekoliko vedrih i stabilnih dana koje savjetujemo da dobro iskoristite jer se po trenutnim izlazima prognostičkih modela sprema dinamičan i vrlo promjenjiv period startajući od zadnjeg dana listopada.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak će na čitavom području prevladavati oblačno, povremeno i uz slabu kišicu pa se ukupno ne bi trebalo skupiti više od 2 mm oborine. Vjetar do sredine dana slab promjenjiva smjera, a zatim će postepeno okrenut na slab sjeverac, a navečer i buru koja će biti u jačanju na umjerenu do jaku. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, na jugu Kvarnera uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz naoblake (siva) i oborina (boja) koje će pristići do našeg područja tijekom utorka. Izvor : Meteoadriatic.

Srijeda donosi razvedravanje pa će tako već od jutra na Kvarneru biti pretežno vedro dok bi se u gorju umjerena do potpuna naoblaka trebala zadržati do navečer uz mogućnost za povremenu slabu kišu. Zapuhat će umjerena i jaka bura, u podvelebitskom kanalu lokalno i s orkanskim udarima dok u Gorskom kotaru tek slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno uz more na jugu Kvarnera do 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu. izvor : Istramet.

Četvrtak uglavnom pretežno vedar, tek prolazne umjerene naoblake može biti u gorju sredinom dana. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zapadnom zaleđu rijeke moguće do 2°C dok u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Petak i subota uglavnom sunčani uz slične temperature kao i u četvrtak.

Nedjelja vjerojatno uz više oblaka koji bi prema kraju dana mogli dogurati i novu kišu, no o tome pišemo detaljnije uskoro.

Sličan sadržaj