STABILIZACIJA SAMO PROLAZNA, NOVA KIŠA U UTORAK


Danas smo u jutarnjim i dijelu prijepodnevnih sati ispratili i posljednji oborinski val od promjene vremena koja od četvrtka utječe na vrijeme na našem području. Oblaci odmiču na istok (slika), a mjesto prepuštaju vedrini.

Na području PGŽ pala je manja količna kiše od ovog zadnjeg vala oborina, a najviše na riječkom području i u Gorskom kotaru. Na Platku je palo 28 mm kiše, Čavle i Cernik dobili su 18 mm, Velika Lešnica i Rijeka (Trsat) 16 mm, Punat 14 mm, Mali Treskavac 13 mm, Rijeka (Vežica) 11 mm itd… Temperature su primjerene dobu godine, a kreću se od 9 do 13 u gorju, a na Kvarneru od 13 do 19°C.
U ostatku Hrvatske, jug je dobio do 20 mm kiše, a unutrašnjosti do 15 mm. Temperature u unutrašnjosti od 11 do čak 22 stupnja na istoku Slavonije, a u Dalmaciji dostižu i 23°C. U Istri od 14 do 19°C, a u Lici od 12 do 16°C.

Oborinska masa brzo je prešla preko našeg područja i vrijeme se stabiliziralo. Sa zapada jača anticiklona, ali će biti kratkog vijeka jer će nam već od utorka biti ponovno nestabilnije zbog ciklonalnog utjecaja, a izgledan je i hladan prodor sa sjevera Europe, uz manji pad temperature zraka.
U utorak nova kiša, koje ne očekujemo u znatnijim količinama, a do srijede navečer kiša će uglavnom prestati.

Po današnjim prognostičkim materijalima i stabilizacija u srijedu bit će kratkog trajanja, jer se za idući vikend vidi i nova kiša.

Vinodolska dolina, foto: Goran Gajić

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Veliko Trgovišće, Hrvatsko zagorje, foto: Irena Trkulja

Sličan sadržaj