ISLANDSKI PREOKRET: NAKON PRVOG SNIJEGA ZATOPLJENJE KOJE JE (POSREDNO) DOVELO DO SNIJEGA U ALPAMA

Proteklih dana puno smo puta spomenuli Island i činjenicu da se oko njega i prema Sjevernom polu nalazi ciklonalna aktivnost. Ta je ciklonalna aktivnost zarobila hladnoću i donijela vrlo niske temperature Grenlandu gdje se tijekom noći temperatura spustila i do -50°C tijekom noći. Ista ta ciklona Islandu je donijela prvi snijeg. Sredinom dana temperatura se nije dizala iznad nule, a noćuu je padala i do -10°C.

Potom je ta fronta krenula prema jugu Europe donoseći prvi okus zime, a kako je odmicala, tako je i njen utjecaj slabio na Islandu. Istovremeno se anticiklona proširila skroz na Island donoseći zatopljenje i dnevne temperature i do 10°C. Dolina je nastavila sa spuštanjem sve do Alpa, gdje je uz dotok hladnog zraka dovela do snijega u Alpama, ali i nižim predjelima. Zabijelio se tako i Muenchen u Njemačkoj, Innsbruck u Austriji, i mnoga druga manja mjesta, čak i niža od 700 metara.

Trenutno na sinoptičkoj slici Europe dominira anticiklona nad Islandom i Skandinavijom, dok se južnije malo sitacija destabilizira zbog ciklone u srednjoj Europi. Atlantik i njegova aktivnost za sada neobično miran.
Sredinom idućeg tjedna vidi se da će ciklona nad srednjom Europom otići nad Veliku Britaniju dodatno se produbiti, a početkom idućeg tjedna ponovno se vratiti nad srednju Europu. Tada će početi povlačiti hladan zrak sa sjevera Europe, spojiti se s hladnim prodorom te sredinom tjedna hladan prodor može doći i do granica Hrvatske. Za sada je izgledno da će anticiklona zapadnije od Hrvstake spriječiti direktan prodor te će ciklona otići na istok Europe, ali do hladnoće neće dovesti, osim štobi trebalo doći do manjeg zahlađenja.

Sličan sadržaj