INDIJA PRED KATASTROFOM: STIŽE RAZORNI CIKLON VEĆI OD POVRŠINE FRANCUSKE! / NAJVEĆA EVAKUACIJA U POSLJEDNJE 23 GODINE!


Indija je suočena s prirodnom katastrofom koja će ispisati ružnu stranicu u povijesti ove zemlje. Ciklon Phailin, koji je bio čak i 5. kategorije ipak je malo oslabio na 4. kategoriju, ali i dalje govorimo o potencijalnoj destrukciji nesagledljivih razmjera. Oluja je udaljena nešto više od 200 km od kopna Indije, a do kraja dana već bi trebala ući na kopno istom snagom. Stalna brzina vjetra iznosi 241 km/h, a udar na kopno dogodit će se kod grada Brahmapura, koji će biti direktno pogođen. Direktno je ugroženo 356 tisuća stanovnika ovog grada.

Zbog smrtne prijetnje ovog sustava površine veće od Francuske, na istočnoj obali Indije pokrenuta je masovna evakuacija. Evakuirano je 440 tisuća ljudi u dvije indijske države, stanovništvo je maknuto istočne obala koja će najgore proći.
Ne zna se od čega će prijetiti veća opasnost, od kiše i razornog vjetra ili možda ogromnih valova i porasta razine mora. Procjenjuje se da će na obalu doći plimni val od 6 metara.

U povijesti se već dogodilo da Bengalski zaljev bude poprište razornog ciklona. 1999. godine razoran ciklon pogodio je gotovo isto područje pri čemu je poginulo 10 tisuća ljudi.

Dobra je vijest, ako ovdje uopće možemo o tome govoriti, je da će ciklon po ulasku na kopno brzo slabiti.

Zanimljiv je i naziv ovog sustava na tajlandskom jeziku – SAFIR. Nadamo se da će Safir ipak biti milostiv. Žrtve su neizbježne, ali za nadati je se da će proći sa što manje posljedica.

Animacija: NOAA

Sličan sadržaj