Stabilizacija vremena u ovom tjednu

Obilna kiša ponovno se izlila na riječko područje u prošlome tjednu, a južina je ponovno dominirala obalom. Na pitanje gdje je nestala zima odgovor bi morali potražiti daleko na istoku (Azija) ili daleko na sjeveru (Grenland). Ipak, u ovome tjednu snijeg i dalje nećemo vidjeti, ali prikladnije temperature bi svakako mogli.

Sinoptička situacija

Trenutno se i dalje nalazimo pod niskim tlakom kojeg je uzrokovala ciklona koja se proteklih dana premjestila preko našeg područja i trenutno se nalazi kod Rumunjske.
Malo zapadnije od nas nalazi se anticiklona smještena kod Španjolske te će ona sljedećih dana pružiti svoj greben do nas, a ciklonu će pritom odgurati do Crnog mora gdje će i oslabiti.
S druge strane po sjeveru kontinenta kruže ciklonalni sustavi koji ubrzano slabe, a anticiklona kod Grenlanda jača.

izvor: portal.chmi.cz

Tu “priliku” će iskoristiti anticiklona kod Španjolske pa će svoj greben, osim na nas, pružiti do svoga “brata” na Grenlandu te će zajedno formirati anticiklonalni blok od zapadne do sjeverne Europe. Taj će blok onemogućiti slobodan prolaz ciklonama s Atlantika prema Europi, a po svojem istočnom dijelu ( zbog rotacije vjetra u sustavu ) će spuštati hladan zrak direktno sa sjevernog pola prema središnjoj i zadanoj Europi.
Još se točno ne zna hoće li se pri spuštanju hladnog zraka cijeli anticiklonalni blok pomaknuti prema istoku jer bi u tom slučaju naše područje tek okrznuo hladan zrak, a u slučaju da se spušta direktno na nas imali bi temperature moguće i ispod prosjeka, no oborina bi zbog smjera dolaska hladnoće bilo vrlo malo ili nimalo.

Prognoza i izgledi vremena

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme, sredinom dana uz umjerenu naoblaku. Vjetar će puhati slab promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2-7°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 8-13°C, a u Gorskom kotaru 5-10°C.

U srijedu također pretežno vedro, navečer u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Vjetar na čitavom području slab uglavnom sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2-7°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9-14°C, a u Gorskom kotaru 6-11°C.

U četvrtak na cijelom području pretežno vedro. Puhat će slaba do umjerena, lokalno i jaka bura, a u Gorskom kotaru sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 1-6°C.

IstraMet

Kiša do kraja tjedna nije izgledna, a temperatura bi se postepeno trebala snižavati.

Sličan sadržaj