Stabilna prva polovica tjedna, u drugoj sve izglednija kiša

Ovih dana imali smo priliku osjetiti dašak zime i studenog vremena, sukladno tome na najvišim predjelima Gorskog kotara pao je i snijeg, a bura je na Kvarneru bila jedna od najjačih u posljednjih godinu dana.
U novi tjedan ući ćemo s prikladnim temperaturama, no već sredinom tjedna izgledno je zatopljenje, a krajem tjedna južina i kiša.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju visokog tlaka zraka koji dominira centralnom i južnom Europom. Obje strane te anticiklone grebenom su spojene s još dvije anticiklone, jedna kod Kazahstana i Rusije, a druga na Atlantskom oceanu. Ova anticiklona na Atlantskom oceanu koja dolazi s područja Kanade u narednim danima povezat će se grebenom s anticiklonom na Grenlandu čime će stvoriti anticiklonalni blok preko Atlantika. Do tada vlada zonalno strujanje ciklona, a upravo se jedan sustav od nekoliko centara nalazi na sjeveru Skandinavije, pa krenimo redom.

Anticiklona dominira vremenom kod nas, sa sjevera se spušta hladna fronta. windy.com

U ponedjeljak dočekujemo novu hladnu frontu, ovoga puta bez oborina na čitavom području, a za to je zaslužna anticiklona u kojoj se nalazimo. Fronta koja nam se spušta je tek malo hladniji zrak kojeg gura anticiklona pomičući svoj centar malo na istok, a nailaskom do Kvarnera, većim dijelom će se manifestirati kroz buru, no ne ovako jaku i dugu kao prethodna.

Već za vrijeme prolaska fronte oformit će se anticiklonalni blok na Atlantiku koji će sa sobom povući hladni polarni zrak prema Europi. Kako se centar te anticiklone nalazi kod Azora, hladan zrak koji se spušta otići će dosta južnije gotovo u razinu Gibraltara, a pomicanjem prema istoku najprije će potencirati sekundarnu ciklonu kod Španjolske.
Ta ciklona će malo ojačati na tom području, a samim time i zaustaviti nailazak hladnog zraka do Alpa pa će naše područje ostati u toplom sektoru ciklone koji će se protezati od Afrike do Engleske.
Nadalje kako se anticiklonalni blok bude pomicao dalje prema istoku, opet će ojačati zonalno strujanje ciklona koje će izbaciti hladan zrak iz Kanade u Atlantik, a koji će krenuti na put prema Europi.

Kako hladan zrak bude prodirao sve više prema Europi tako će i ciklona kod Španjolske biti prisiljena na pomicanje prema istoku, odnosno nama pri čemu ćemo krajem radnoga tjedna ući pod topli sektor te ciklone koja će nam podariti jaku južinu i lokalno obilnu kišu.

Iako je do petka još punih pet dana, čini se kako bi ta ciklona mogla otpuhati hladnoću s našeg područja što bi na pragu zime rezultiralo još jednom jesenskom pojavom. Dugoročno gledano ne može se sa sigurnošću reći u kojem bi se smjeru vrijeme trebalo nastaviti, no zasad se čini kako bi slično vrijeme kakvo je trajalo u 11. mjesecu moglo biti preslikano i na prvu dekadu 12. mjeseca.

Prognoza vremena

U ponedjeljak će na čitavom području prevladavati umjereno do potpuno oblačno vrijeme bez kiše. Do popodne u Gorskom kotaru uz umjeren do jak jugozapadnjak, zatim smirivanje, a na Kvarneru slab vjetar promjenjiva smjera. Kasno navečer slijedi postepeno okretanje na buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno u zaleđu Rijeke uz minus, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U utorak na Kvarneru već od jutra bi se trebalo potpuno razvedriti, a u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku koja će se zadržati do kraja dana. Bura će obilježiti dan na Kvarneru, a puhat će umjereno i jako s olujnim udarima, u Gorskom kotaru slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, na burovitim područjima par stupnjeva toplije, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U srijedu se nastavlja stabilno vrijeme, na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru do sredine dana uz umjerenu naoblaku, a zatim i ovdje vedro. Bura će se do jutra potpuno smiriti, a zatim do kraja dana na čitavom području slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno u zaleđu do – 2°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

U četvrtak slijedi povećanje naoblake, a u petak i za vikend najvjerojatnije kiša, no o tome ćemo još detaljno pisati. Temperaturno prema kraju tjedna sve toplije.

Sličan sadržaj