Stabilno do nedjelje

Na vrijeme u nas djeluje polje povišenog tlaka zraka (anticiklona) uz koju dominira stabilno i dosta vedro vrijeme.

Ako se pogleda trenutna sinoptička karta Europe može se vidjeti da je glavno događanje nad Atlantskim oceanom.
Prostrana i jaka anticiklona nalazi se južnije , a sjevernije je ciklona koja se smjestila centrom malo ispod Islanda.
U isto vrijeme se sa sjeveroistoka Europe prostire velika i jaka sibirska anticiklona.
Spomenute anticiklone blokiraju ciklonu kod Islanda koja se ne može slobodno kretati pa će se produbljivati na istom mjestu.

Trenutna sinoptička situacija nad Europom

Ta će blokirajuća situacija u sljedeća tri dana podržavati većinom stabilno vrijeme, a prolazno više oblaka moguće je u petak u prvom dijelu dana, dok će četvrtak i subota biti pretežno ili djelomice sunčani uz malo visinske naoblake u popodnevnim i večernjim satima

U četvrtak će i bura oslabjeti gotovo potpuno, tek malo slabog povjetarca može biti na moru i otocima južnog Kvarnera .
Zatim će u petak sredinom dana bura ponovo malo ojačati da bi u subotu po visini vjetar okrenuo na jugozapadne smjerove, što će biti uvod u promjenu vremena u nedjelju i ponedjeljak, a uzrok tome će biti produbljivanje ciklone oko Islanda te približavanje hladne fronte sjeverozapadu Alpa.
U Gorskom kotaru će tako od sredine subote biti i umjerenog jugozapadnjaka, a njegovo jačanje i osjećanje u nižim područjima očekuje se dolaskom nedjelje.

Temperatura će se ova tri dana kretati većinom ujednačeno, noću i ujutro u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu uz minuse dok će se tijekom dana temperatura dizati na oko 10 °C.

Sličan sadržaj