Stabilno do vikenda, a zatim mogući prekid sušnog perioda

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

U prošloj smo tjednoj prognozi najavili (prema prognostičkim modelima) mogućnost za naoblačenje i mjestimičnu kišu krajem tjedna (prošli vikend), no zbog zadržavanja ciklonalnog sustava daleko nad zapadnim obalama Europe, nije došlo do pritjecanja veće količine vlage pri zapadnom visinskom strujanju što je rezultiralo povoljnim (sunčanim) vremenom sa smanjenom vidljivošću u čitavoj regiji zbog prisustva ipak neke količine vlage u zraku te manjka vjetra. Ovaj tjedan zbog toga započinje također stabilno, a po trenutnim izlazima modela nastavit će tempom kakav je „trebao” biti prošli tjedan – do vikenda stabilan, a zatim naoblačenje i moguća kiša.

Sinoptička situacija

Ciklona (C1) koja već danima dirigira vremenom u Europi nalazi se na istoku Atlantika, a svojim djelovanjem zahvaća rubove zapadne Europe koji se nalaze pod utjecajem jakog južnog i jugozapadnog vjetra. Još jedna duboka, ali područjem veća (prostrana) ciklona (C2) nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Europe kod obale Sibira gdje će se zadržati i narednih dana te donijeti tom području prvi konkretniji snijeg ove sezone kao i na sjeveru Skandinavije.

Između te dvije jake ciklone mora se nalaziti polje povišenog tlaka zraka koje se u ovom slučaju smjestilo od Kavkaza i Kaspijskog jezera do središnje Europe, zahvaćajući Balkan (A1) te je mostom visokog tlaka (MVT) spojeno s anticiklonom na sjeveru Atlantika s centrom u blizini Islanda (A2).

Položaj sustava opisanih u prva dva odlomka. Izvor : Neverin

Narednih dana najpokretniji sustavi bit će upravo ti visokog tlaka zraka što znači da bi ciklone meandrirale na svom području opisanom u prvom odlomku sinoptičke situacije. S obzirom na to, anticiklona (A1) nastavit će put prema istoku, a na njezino mjesto bi se trebala pomaknuti anticiklona kod Islanda prelazeći centrom preko Danske, Poljske, Rumunjske i Crnog mora gdje bi konačno trebala stići ovoga petka. Pritom će se naše područje u početku nalaziti u južnom sektoru anticiklone koji će uzrokovati sjeveroistočno visinsko strujanje, a dolaskom centra do Rumunjske započet će jugoistočno visinsko strujanje zraka. Oba strujanja našem području donose suh i malo svježiji zrak.

Odmakom anticiklone (A2) do Crnog mora malo ćemo ući pod rubni utjecaj doline (D1) između ciklone (C1) koja bi se i dalje trebala nalaziti na istoku Atlantika i nove ciklone (C3) na sjeveru Skandinavije. Zbog jugozapadnog visinskog strujanja koje bi trebalo nastupiti već tijekom petka iznad nas, postepeno će zbog utjecaja doline pritjecati sve više vlage u zraku koja bi trebala uzrokovati naoblačenje, a za vikend i mogućnost oborina. S obzirom da se ne radi o oborinama blizu centra ciklone, one bi mogle biti eventualno jesenskog (orografskog) tipa uz prolazne pljuskove, ako se prognoze modela ostvare do tog termina.

Prikazana situacija opisana u odlomku iznad slike, unutar crnih linija nalazi se ciklonalna dolina koja bi rubno zahvatila i naše područje. Izvor : Neverin

Treba uzeti u obzir da su promjene u modelima svakodnevne te prognoziranje dalekih termina (4-7 dana) uvijek je podložno većim promjenama nego bliski termini, osobito pri nestabilnom vremenu.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak uglavnom pretežno vedar na čitavom području, moguća je naoblaka u tragovima sredinom dana u unutrašnjosti. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera. Minimalna temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, u zaleđu Rijeke do 9°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Maksimalna dnevna na čitavom području 17 – 23°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u utorak. Vidljiva je podjednaka temperatura u gorju i na Kvarneru zbog prisutnosti toplog zraka po visini. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru cijeli dan pretežno vedra, a u Gorskom kotaru popodne uz postepeni porast naoblake pa bi navečer prevladavalo umjereno do pretežno oblačno. Zapuhat će umjerena, lokalno i jaka bura ujutro, a sredinom dana slaba dok navečer u ponovnom jačanju na jaku s olujnim udarima. U Gorskom kotaru do navečer slab sjeveroistočnjak i istočnjak, a zatim u jačanju. Minimalna temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zapadnom zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Četvrtak na Kvarneru pretežno vedar, a u Gorskom kotaru do sredine dana umjerena do potpuna naoblaka, a zatim postepeno razvedravanje. Bura na Kvarneru ujutro umjerena i jaka s olujnim udarima, lokalno u Velebitskom kanalu i orkanskim, a od sredine dana u slabljenju do navečer. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak ujutro. Izvor : Istramet

U petak slijedi postupno naoblačenje kroz dan na čitavom području. Zapuhat će jugo na Kvarneru, a jugozapadnjak u gorju.

Vikend uglavnom oblačan, a moguća je i kiša o kojoj ćemo detaljno pisati narednih dana.

Sličan sadržaj