Stabilno i toplo, krajem tjedna pad temperature

U ovom tjednu pred nama je stabilno i sve toplije vrijeme. Takvo vrijeme podržava anticiklona centrom smještena kod Ukrajine, koja se grebenom spaja s Azorskom anticiklonom pa su se ciklone zadržale sjevernije (kod Islanda) i južnije (kod Španjolske).

wetterzentrale.de

Kako su se počele događati promjene u smjeru vjetra u stratosferi tako se to jednim većim dijelom prenosi i na niže slojeve atmosfere što je dovelo do raspada zonalnog strujanja ciklona po Atlantiku pa se anticikloni južnije otvorio put prema sjeveru Atlantika.
Do uzdizanja anticiklone doći će tijekom ovog tjedna pa bi taj sustav sa sobom povukao određenu količinu hladnoga zraka sa Sjevernog pola, a zatim kako bi se pomicao prema istoku tako bi hladan zrak pomalo pritjecao prema središnjoj Europi, a zatim je izgledno da bi krajem tjedna došao i do nas.

Do tada, naše bi se područje našlo pod utjecajem anticiklonalnog grebena koji bi povlačio nešto topliji zrak s juga prema našem području dok bi se ciklona kod Španjolske našla u „pat” poziciji, odnosno zadržala bi se na tom području te se održavala uz pomoć anticiklona sa svih strana.

O količini hladnoga zraka koji bi došao krajem tjedna je još prerano za govoriti, a s time i prognozirati hoće li biti oborina pa će se o tome naknadno pisati.

Prognoza vremena

U utorak će veći dio dana prevladavati pretežno vedro, a zatim je navečer izgledan porast naoblake visinskog tipa. Vjetra na Kvarneru gotovo i neće biti dok je u Gorskom kotaru još prvu polovicu dana izgledan slab do umjeren jugozapadnjak. Ujutro hladno, na Kvarneru 0 – 5°C, u višim područjima lokalno uz minus, a u Gorskom kotaru od – 2°C do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Srijeda također pretežno vedro vrijeme, sredinom dana oko Učke i Ćićarije uz nešto više naoblake. Na Kvarneru će zapuhati slaba do umjerena bura dok u Gorskom kotaru uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

U četvrtak i prvu polovicu petka očekuje se nastavak pretežno vedrog i sunčanog vremena, temperature će se zadržati slično kao u srijedu, a zatim za vikend se očekuje nešto više naoblake, možda čak bude i slabih oborina.

Sličan sadržaj