Vikend u znaku bure i svježijeg vremena uz mogućnost slabih oborina

IstraMet

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo između Azorske anticiklone te ciklonalnog sustava po sjeveru Europe, točnije kod Skandinavije. Uz slabiji dotok hladnoće sa sjevera Kanade prema Atlantiku tako se na tom području smanjila ciklonalna aktivnost, odnosno redovit nastanak ciklona što možemo nazvati prekidom jedne dugačke serije zonalnog strujanja kakva nas je pratila gotovo cijelu zimu te određivala vrijeme kod nas, uglavnom sušno.

Na tom području došlo je do povezivanja anticiklone iz Kanade i Grenlanda pri čemu bi u narednom periodu moglo doći do stvaranja anticiklonalnog bloka na tom području, a što bi definitivno donijelo do promjene sinoptičke situacije te zatim i vremenske slike u Europi.
Ciklonalna aktivnost tako bi se smanjila po sjeveru Atlantika, a to bi anticikloni južnije dalo slobodan prostor za uzdizanje grebena prema sjeveru te stvaranje nove anticiklone na sjeveru Europe.
Ta bi anticiklona po svojoj prednjoj strani povukla znatnu količinu hladnoga zraka sa sjevera, a zatim koliko se anticiklona zadrži na tom području toliko bi se više hladnog zraka spustilo prema nama.

Po trenutnim izlazima modela izgledno je kako će se anticiklona pomicati prema istoku što će hladnu frontu ipak usporiti u spuštanju prema nižim geografskim širinama. Takva situacija ipak ne bi potencirala sekundarnu ciklonu kod Alpa, a naše bi područje hladan zrak tek okrznuo.

Ipak, predfrontalnih nestabilnosti će ipak nešto biti, no znatno slabijeg intenziteta nego što je moglo dok bi vjetar ovaj put bio u centru zbivanja. S odmicanjem anticiklone prema Ukraini, sa zapadne strane Europe jačat će greben anticiklone koji će se pomicati prema nama, tako da bi početak narednog tjedna započeo stabilnim vremenom te temperaturno oko prosjeka.

Prognoza vremena

Petak donosi pretežno oblačno vrijeme, popodne i navečer moguće je malo kratkotrajne slabe kiše. Veći dio dana na čitavom području puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a navečer slijedi okretanje na umjerenu i jaku buru, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

U subotu također pretežno oblačno, no bez kiše. Bura će sredinom dana malo oslabiti, a zatim ponovno ojačati na umjerenu i jaku, podno Velebita s olujnim udarima pa bi problema u pomorskom, a i cestovnom prometu moglo biti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Od nedjelje na Kvarneru slijedi sunčano i pretežno vedro vrijeme dok će u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana biti umjerene pa i povećane naoblake, uz mogućnost slabog snijega. Poslijepodne će slijediti razvedravanje. Bura će do popodne puhati umjereno i jako, lokalno s olujnim udarima, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Zatim navečer do kraja dana slijedi slabljenje. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1 do 4°C, na južnom dijelu koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Sličan sadržaj