Stabilno i u ovom tjednu

Stabilno i blago iznadprosječno toplo vrijeme kakvo je prevladavalo protekli tjedan nastavlja se i dalje i to na širem području.

Anticiklona koja je ojačala na području Skandinavije, proteklog je tjedna uzdignula svoj greben prema Sjevernom polu od kuda povlači hladan zrak prema Sibiru po svojoj prednjoj strani (desnoj). Iako se naslućivalo da bi ta hladnoća mogla i put središnje Europe, na kraju nas hladnoća neće niti okrznuti, već ostajemo pod grebenom iste anticiklone i to u toplijem sektoru.

Gotovo cijela Europa osjeća utjecaj te anticiklone koja bi se na tom području trebala zadržati do kraja tjedna i time onemogućiti ciklonama slobodne upade u Europu pa tako ni oborinama.

Zbog europskog anticiklonalnog bloka, Atlantik ima otvoreno i ojačano zonalno strujanje ciklona koje pogađaju tek rubne dijelove Europe (Engleska, Norveška, Island ) te će se takva situacija zadržati sve dok Azorska anticiklona ne ojača i ne zavlada tim područjem, što se po modelima ne naslućuje tako brzo.

Jedina iznimka koja bi mogla donijeti kratkotrajnu promjenu vremena je u petak kada bi se jedan od ciklonalnih sustava trebao spustiti nešto niže u Europu (Francuska) s hladnom frontom koja bi prošla sjeverno od Alpa. Time fronta ne bi potencirala sekundarnu ciklonu već samo blago zakrivila putanju vjetra koji bi nam dolazio s jugozapada i time lagano donosio topliji i malo vlažniji zrak s Mediterana.

Stoga bi vrijeme krajem tjedna moglo proći uz nešto više naoblake, tek lokalno u zaleđu i gorju uz par kapi kiše, a sve to potrajalo bi dan ili dva. Gledajući dugoročno studeni bi u Rijeci (ali i šire) moglo obilježiti vrlo malo oborina što je u usporedbi s prošlogodišnjim ogromna razlika.

Prognoza vremena

Utorak na čitavom području donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura, u Vinodolskom kanalu i jaka, a u Gorskom kotaru slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Srijeda također pretežno vedra, u Gorskom kotaru na granici s nizinama moguća magla. Bura na Kvarneru umjerena ujutro i navečer, a sredinom dana slab vjetar promjenjiva smjera dok u Gorskom kotaru uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

U četvrtak promjenjivo, u prvom djelu dana još pretežno vedro, a zatim do kraja dana uz umjerenu naoblaku. Vjetar povremen slab promjenjiva smjera na čitavom području, a navečer na Kvarneru slabo jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

U petak i subotu još uz umjerenu do potpunu naoblaku, slabe kiše može biti tek lokalno u petak, a od nedjelje ponovno stabilno i sunčano s temperaturama oko prosjeka.

Sličan sadržaj