Uragan Eta usmrtio najmanje 129 ljudi u Srednjoj Americi

Na Atlantiku traje iznimno aktivna sezona uragana. Imenovano je čak 28 tropskih sustava, a s obzirom da je svako slovo engleske abecede bilo zastupljeno jednim imenom, iskorištena su sva slova te se prešlo na imena slova grčkog alfabeta, što je tek po drugi put u povijesti imenovanja tropskih sustava.

Posljednji sustav koji je trenutno aktivan bio je nekadašnji uragan Eta, trenutno tropska oluja, koji je pogodio Srednju Ameriku te usmrtio najmanje 129 osoba. Postao je i drugi najsnažniji uragan na Atlantiku u studenom, a prlikom udara na kopno Nikaragve 3. studenog dosegao je status uragana 4. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 220 km/h. Cijelo područje zahvaćeno je obilnom kišom i bujičnim poplavama, te odronima.

Odmah po ulasku na kopno Nikaragve počelo je brzo slabljenje tropskog sustava, no izlaskom na Karipsko more cijeli sustav ponovno je jačao te stigao na Kubu 8. studenog.
Prolaskom Kube uputio se i prema jugoistoku SAD-a, jer je došlo do promjene u putanji kretanja, ali ipak ne bi trebao biti jači od tropske oluje.

Povijest kretanja tropskog sustava Eta

Sličan sadržaj