Šteta od elementarne nepogode u Gorskom kotaru procijenjena na 180 milijuna eura

Prezid, Stiven Knaus, 13.02.2014.
Prezid, Stiven Knaus, 13.02.2014.

Šteta od elementarne nepogode koja je prije mjesec dana pogodila Gorski kotar procjenjuje se na 180 milijuna eura.

Samo u privatnim i državnim šumama veća je od 240 milijuna kuna i još se procjenjuje, a uz poljoprivrednike štetu su pretrpjeli i vlasnici hotela i pilana.

Primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, izjavio je da je opstojnost Gorskog kotara došla do kritične točke te da bi se 1. siječnja sljedeće godine, kada stupi na snagu Zakon o regionalnom razvoju i prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, na tom području mogla dogoditi nova elementarna nepogoda.

Prema njegovim riječima, nakon što prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, Gorski kotar će kroz samoupravu izgubiti dodatnih 25 milijuna kuna.

Županija će za ublažavanje posljedica elementarne nepogode izdvojiti nekoliko milijuna kuna i za svaku stradalu voćku, njih oko 51.000, osigurat će novu sadnicu, rekao je župan.

Iz Hrvatskih šuma izvijestili su da je u Gorskom kotaru nedavno uništeno 1,1 milijun prostornih metara drvne mase, vrijedne 241 milijun kuna, od toga najviše u Čabru, čak 420.000 prostornih metara.

Ukupna šteta na električnim instalacijama HEP-a je 84,4 milijuna kuna, a najveće su štete u Delnicama, Fužinama i Čabru.

Štete na državnim cestama procjenjuju se na 300.000 kuna, a one na županijskim cestama na 3,2 milijuna kuna.

Tekst: HINA
Foto: Stiven Knaus

Sličan sadržaj