Šteta od poplava na karlovačkom području 35 milijuna kuna


Šteta od poplava na komunalnoj infrastrukturi, obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama, po prvim procjenama karlovačkoga Gradskog povjerenstva za procjenu štete, jest 35 milijuna kuna, izvijestio je gradski Ured za odnose s javnošću.

Na današnjoj petoj sjednici tog povjerenstva zaključeno je da je zbog nevremena, koje je počelo 12. rujna, 15. rujna proglašena elementarna nepogoda za područje grada Karlovca, a osim središta grada, nevrijeme je pogodilo još tridesetak naselja.

Detaljna procjena štete provodit će se u redovitom postupku, a za prijavu štete građani imaju rok do sutra u 18 sati, nakon čega će, prema pristiglim zahtjevima, stručna povjerenstva izići na teren.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je danas u Osijeku da su vodostaji na osječkom području počeli opadati te da ne treba strahovati, ali još neko vrijeme treba biti oprezan.

Nakon sastanka s djelatnicima osječkoga Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda, Ivica Plišić izjavio je novinarima da je vodeni val Dravom »u silaznoj putanji«, ali, dodao je, djelatnici te tvrtke i dalje će obilaziti nasipe i po potrebi intervenirati.

Na molbu da komentira obranu vikend-naselja Karašice, u nebranjenome poplavnom području u blizini Osijeka, Plišić je rekao kako je intervencija odrađena na zahtjev županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje, u što su bili uključeni pripadnici Hrvatske vojske i vatrogasci.

Mi možemo izgraditi nasipe, istaknuo je, dodajući kako to treba staviti u prostorni plan, dobiti građevinsku dozvolu te suglasnost ljudi koji ondje žive i osigurati novac.

Suradnju s pripadnicima HV-a, vatrogascima i drugim službama u obrani od poplava Plišić je ocijenio odličnom, ističući kako u uvjetima izvanredne obrane od poplava Hrvatske vode nemaju na raspolaganju dovoljno ljudi, zbog čega je potrebno angažirati druge službe.

Zamjenik voditelja osječkoga Centra obrane od poplava Ivica Nađ ocijenio je kako je najgore prošlo, ali, dodao je, vikend-naselje Karašica još je ugroženo. U srijedu se očekuje znatnije smanjivanje vodostaja, a time i manji pritisak na privremeno izgrađene nasipe.

Dodao je kako je na obrani od poplava u nekoliko smjena angažirano oko 600 djelatnika Hrvatskih voda, licenciranih poduzeća, Hrvatske vojske, interventne policije i vatrogasaca.

Izvijestio je kako je na toj lokaciji dosad postavljeno oko 70 tisuća vreća s pijeskom, a iz skladišta ih je otpremljeno 250 tisuća.

Izvor: Novi list
Foto: Nenad Reberšak

Sličan sadržaj