STIGLA ZIMA U PGŽ: SNIJEG U GORSKOM KOTARU, RIJEČKOM PRIGRADU I ISTOČNOM PRIOBALJU, PAHULJA BILO I U RIJECI, BURA NA KRČKOM MOSTU DO 145 KM/H (FOTO)

Novi Vinodolski, Goran/RIMETEO

Pravo zimsko vrijeme prevladavalo je na području PGŽ tijekom utorka. Mjerene su uvjerljivo najniže temperature ove sezone, a evo i njihovog pregleda.

Parg je mjerio 0, a Mali Lošinj, Rijeka i Rab 7°C. Puhala je bura i sjeveroistočnjak koji su dodatno pojačavali osjet hladnoće. Na Platku je tako automatska postaja izmjerila osjet hladnoće od čak -30°C. Vjetrovito je bilo i drugdje pa i u Rijeci, gdje je povremeno bilo i olujnih udara bura. Naša postaja na Pehlinu izmjerila je udar od blizu 100 km/h, ali na svu sreću od ove bure za sada nema posljedica. Apeliramo na nadležne da obrate pažnju jer još mnoge lokacije nisu očišćene od srušenih stabala koja su srušena 11. studenoga, a nova bura može ih učiniti lakim “projektilima”.
Vratimo se još malo na buru, koja je čini se najjače puhala na potezu od Bakra do Senja, a Krčki most imao je udar od 145 km/h.
Dan je bio prilično vedar u PGŽ, a to se lijepo vidi i iz sljedeće satelitske snimke.

Večernji sati doveli su do novog naoblačenja pa je snijeg počeo padati u Gorskom kotaru, ali i u riječkom zaleđu i na istočnom priobalju.
Trenutna situacija u PGŽ (02h):

U Gorskom kotaru na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti (zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu).
Trenutno nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.
S obzirom da i dalje pada snijeg odgodite, ako je moguće put kroz Gorski kotar.
Samo za osobna vozila otvorene su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te
– Jadranska magistrala (D8) između Novog Vinodolskog i Senja
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog, kao i na autocesti A7 Sv. Kuzam-Šmrika dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama
u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
– A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Bosiljevo 1,
– A7 Sv. Kuzam-Šmrika,
– D3 Stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Rijeka,
– D32 GP Prezid-Delnice,
– D42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
– D203 Brod na Kupi-Delnice,
– D305 Parg-Čabar,
– D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Šmrika,
– ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
– ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
– ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,
– ŽC5068 Fužine-Hreljin,
– ŽC5191 Sopač-Tuk,
– ŽC5060 Bakar-Meja i
– ŽC5030 Platak-Kamenjak. Zimski su uvjeti i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Dakle snijeg i dalje pada u Gorskom kotaru te ponegdje i na Kvarneru, uglavnom nošen burom. Bura će do srijede navečer oslabiti, a skoro pa prestati do četvrka u podne.
Što se vremena tiče bit će promjenjivo ili pretežno oblačno, u Gorskom kotaru sa povremenim snijegom, a istočni predjeli uz obalu mogu imati snijeg nošen burom, a i drugdje na Kvarneru moguća je poneka pahulja. Hladno!

Sunger kod Mrkoplja, Marko Krema

Rijeka, Danijel Malić

Rijeka, Irena Trkulja

Omišalj, Robert Hadas

Lošinj, Sandro Puncet

Hreljin, Denis Flego

Zlobin, Deni Žepina

Sličan sadržaj