PRVI SNIJEG U HRVATSKOJ I SUSJEDSTVU, PODNO VELEBITA BURA I DO 150 KM/H


Podbiokovlje, Večernji list

Prvi zimski prodor u skladu sa svojom naravi donio je i prave zimske vremenske (ne)prilike Hrvatskoj i susjedstvu. Kombinacija hladnoće po visini, ali isto tako i visinskog ciklonalnog vrtloga, pokazala se dobitnom. Snijeg je pao u većem dijelu unutrašnjosti, a spustio se i do obale.

Mnogi krajevi nizinskog dijela zemlje zabilježili su prve snježne pahulje ove jeseni. Najviše snijega palo je u Slavoniji (Daruvar 10 cm) i Lici (Gospić 20 cm), dok je u ostatku unutrašnjosti prema podacima DHMZ-a uglavnom se radilo o prolaznom padanju te nije ni došlo do formiranja značajnijeg pokrivača. Zanimljivo da na popisu postaja sa snijegom nema ni jedne iz Gorskog kotara, a snijeg je ponovno počeo padati iza 17h.

Vijest utorka svakako je bila i činjenica da se snijeg spustio do dalmatinske obale i otoka. Gotovo da nema mjesta u kojem nije zabilježeno bar prolijetanje pahulja, ali nigdje nije došlo do značajnijeg formiranja pokrivača, tj. mjerljivih centimetara. Vidjet ćemo hoće li jutro što promijeniti i općenito koliko će postaja u Hrvatskoj javljati o centimetrima na tlu.

Utorak je obilježila i bura, a podno Velebita mjereni su i udari do 150 km/h.

Trenutna situacija 27.11.2013. 01:11:

U Gorskom kotaru i Lici na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti (zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu).
Trenutno nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za navedenu skupinu vozila jedini mogući pravac je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D50 i D27).
S obzirom da i dalje pada snijeg, ponegdje nošen jakim vjetrom savjetujemo vozačima da, ukoliko je moguće, odgode putovanja kroz Liku i Gorski kotar.

Za sav promet zatvorene su:
– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
– državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te
– Jadranska magistrala (D8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog bure na makarskom području zabranjen je promet za vozila iznad 7.5 t na sljedećim cestama:
– D8 Dupci-Makarska,
– D512 Vrgorac-Makarska i
– D532 kroz tunel Sveti Ilija.

Na Krčkom mostu i mostu Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga kao i na autocesti A7 Sv. Kuzam-Šmrika dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama

u Lici i Karlovačkoj županiji:
– D1 Zagorje-Vaganac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-Udbina-Gračac-Knin,
– D23 Kapela-Žuta Lokva-Senj,
– D25 Korenica-Gospić-Karlobag,
– D42 u mjestu Poljanak,
– D50 Žuta Lokva-Lički Osik,
– D52 Špilnik-Korenica,
– D217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
– D522 Udbina-čvor Gornja Ploča,
– ŽC5199 Dabar-Štirovača,
– ŽC5201 Selište-Prijeboj i
– ŽC5203 Sučević-Srb-Brotnja.
Za sav su promet zatvorene ceste ŽC5199, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i D218 Dobroselo-Mazin (snježna vijavica), a zimski su uvjeti i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Senja, Otočca i Gračaca.

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
– A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Bosiljevo 1,
– A7 Sv. Kuzam-Šmrika,
– D3 Stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Rijeka,
– D32 GP Prezid-Delnice,
– D42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
– D203 Brod na Kupi-Delnice,
– D305 Parg-Čabar,
– D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Šmrika,
– ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
– ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
– ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,
– ŽC5068 Fužine-Hreljin,
– ŽC5191 Sopač-Tuk,
– ŽC5060 Bakar-Meja i
– ŽC5030 Platak-Kamenjak. Zimski su uvjeti i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Posvuda je jako zahladilo, a vjetar je pojačavao osjet hladnoće. Upravo je vjetar krivac zašto je talijanska obala Jadrana dobila i obilniji snijeg. Vjetar je uzimao vlagu iz mora i nosio do talijanske obale gdje je u kombinaciji s hladnoćom dolazilo do snježnih oborina.

Osim Italije, snijeg je zabijelio i veći dio Bosne i Hercegovine i Srbije. Mjeri se i do 20 cm snijega, a nove oborine se tek očekuju.

Pregled vremena u PGŽ slijedi uskoro.

Sličan sadržaj