ZAPAD EUROPE IMA PRIVREMENO ZATOPLJENJE, DOK JE VEĆI DIO EUROPE NA PRIVREMENOM ZAHLAĐENJU


Na sinoptičkoj karti Europe koju smo vam iznad predočili vidi se da je na Atlantiku pozicionirana anticiklona koja čini blokadu prodorima s oceana prema Europi, što je uz djelovanje ciklone na jugoistoku Europe, koja je pred koji dan bila nad srednjom Italijom dovelo do toga da je privučna hladnoća sa sjevera Europe, tj. otvorila se “hladna autocesta”, zbog koje izvještaji o snijegu pristižu iz Italije, Hrvatske, Slovvenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske itd…

Modeli vide pomicanje te anticiklone s Britanije prema istoku Europe, što bi stvorilo blokadu prodorima sa sjevera, no i to bi bilo prolaznog vijeka jer bi se potkraj tjedna zahvaljujući hladnom prodoru trebalo aktivirati Sredozemlje, ali sa vrlo čudnim ponašanjem ciklone koja bi iz Ligurskog mora trebala pobjeći u Afriku.

Početak prosinca mogao bi obilježiti utjecaj anticiklone od zapada prema istoku Europe, koja će zapriječiti prodore sa sjevera, što baš i nije idealna zimska situacija. Ciklonalna aktivnost neće uspjeti probiti anticiklonu te će se samim time ciklone daleko na sjeveru premještati u smjeru istoka.

Sličan sadržaj