Stiglo je proljeće | Do kraja tjedna očekuje nas stabilno i sve toplije vrijeme | Idući tjedan izgledan je povratak zime

Sinoć u 22:58 h započelo je astronomsko proljeće, a vremenske prilike koje će prevladati nad našim područjem do kraja ovog tjedna to će i potvrditi.

S odmicanjem ciklone koja nas je nakratko vratila u zimu, na njezino se mjesto kao i nad ostatak Europe proširila prostrana anticiklona. Spomenuta anticiklona zadržat će se nad nama do kraja ovoga tjedna te time onemogućiti ulazak dubokih ciklona prema srednjoj Europi, već će one biti prisiljene kružiti po sjevernoj strani anticiklone, daleko od naših krajeva.

Iz tog razloga dane koji su pred nama obilježit će stabilno vrijeme, a kako se središte anticiklone nalazi oko Njemačke, naći ćemo se u njenom toplom sektoru. Zbog toga će i prevladavati vjetar uglavnom sjevero-istočnog smjera. Zbog zadržavanja nešto hladnijeg zraka po visini, temperature zraka će iz dana u dan rasti, a vjetar smirivati.

Još će do kraja četvrtka puhati umjerena do jaka bura, a zatim slijedi postupno smirivanje. Prevladavat će vedro vrijeme uz dnevnu temperaturu zraka oko 15 °C, a u Gorskom kotaru oko 5° C niže, dok će područja sa snijegom biti još malo hladnija. Po noći će se temperatura u Gorskom kotaru spuštati u slabe minuse dok će na Kvarneru uglavnom biti između 5 i 10 °C.

U petak postoji mogućnost za prve temperaturne dvadesetice. Bit će toplije dva do tri stupnja u odnosu na četvrtak, a vjetar će dodatno oslabjeti pa se tijekom dana može pojaviti i malo visinske naoblake.

U subotu će se vjetar potpuno smiriti, temperature zraka se očekuju još za stupanj dva više , na Kvarneru uglavnom oko 20 °C, a u Gorskom kotaru oko 15 °C, pa će i noć biti nešto toplija.

Nastavit će prevladavati vedro vrijeme i u nedjelju uz zadržavanje topline.

Dakle, slijedi nam nekoliko dana pravog proljetnog ugođaja, a nakon toga je izgledna nova promjena vremena, s kojom se ponovno vraćamo u zimu. “Od svih stvari na tom svijetu, samo stalna mijena jest”.

Sličan sadržaj