NASA objavila satelitske snimke velikog meteora iznad Beringova mora

NASA Earth

NASA je u petak objavila satelitske snimke velikog meteora koji se 18. prosinca pojavio iznad Beringova mora i koji nitko nije izravno vidio.


Na tim snimkama načinjenim nekoliko minuta nakon raspada goleme svemirske stijene u atmosferi, savršeno dobro se raspoznaje sjena koju je meteor bacio na oblake ispod njega (sjena je izdužena zbog položaja Sunca). Vidi se i narančast oblak: to je oblak čestica sagorjelih na vrlo visokoj temperaturi koji je ostavila vatrena kugla nastala eksplozijom.

Snimke je načinio satelit Terra. Uređaj je načinio snimku u 00.50 sati po srednjoeuropskom vremenu. Pet od devet kamera drugog uređaja na istom satelitu načinile su pet fotografija u 00.55 sati od kojih je NASA izradila animirani gif koji prikazuje kako se narančasti oblak prašine raspršio.

Meteor je svjetlosni fenomen koji nastaje ulaskom asteroida ili nebeskog tijela u atmosferu. To je zvijezda repatica. Ako sav ne ispari u atmosferi i komadići padnu na Zemlju, govorimo o meteoritu. Ovo je najveći meteor nakon vatrene kugle u Čeljabinsku, u Rusiji 2013. (HRT / HINA)

Sličan sadržaj