STIŽE BRZA FRONTA | Naglasak na vjetru u srijedu

Kao i što sama izreka kaže „Veljača prevrtača” čini se kako bi u posljednjem zimskom mjesecu mogli imati baš prevrtljivo vrijeme.

Sinoptička situacija

Sinoptička se situacija nakon podosta vremena napokon promijenila, zbog veće količine hladnoće koja se spuštala dublje u kontinent Sjeverne Amerike. Uz rub istočne obale istog kontinenta se zbog razlike u temperaturi razvila duboka ciklona, a uz nju se istočno od nje priljubila Azorska anticiklona te su se ta dva sustava zajednički obnavljala odnosno jačala.

Zbog toga se otvorio put za anticiklonu prema sjeveru Atlantika jer se hladnoća s Grenlanda više nije prelijevala prema Islandu što je potaknulo slabiji razvoj ciklona na tom području dok smo kao produkt toga dobili uzdizanje anticiklone i stvaranje anticiklonalnog bloka.
Taj anticiklonalni blok, ovisno o situaciji/položaju, može utjecati na spuštanje veće količine hladnoga zraka prema Europi, što je u ovom slučaju i uspio, no kako bi mi iz te hladnoće dobili pravo zimsko vrijeme (snijeg, kišu, buru…), najveću ulogu igra planinski lanac Alpe koji u ovisnosti o smjeru nailaska hladne fronte može u podnožju (s južne strane) aktivirati stvaranje ciklone ili sekundarnog centra (Genovska ciklona).
Ta ciklona zatim našem području osigura poveću količinu vlage u zraku pa kada se hladnoća spusti preko istočnih obronka Alpa to uglavnom rezultira snijegom u višem gorju, a ponekad i u nizinama i priobalju, ovisi koliko se hladnoće spusti.

Ovaj put hladan zrak je na Alpe naišao preistočno da bi u podnožju uspio aktivirati sekundarni centar pa se sva ta hladnoća „direktno” spušta na nas najprije preko istočnog ruba Alpa, a mi pritom dobivamo brzinsku frontu.

Ono što je poznato kod fronti kada prelaze ovako preko našeg područja je da čim se hladan zrak krene spuštati sa planina u riječkom zaleđu, on se u istom počne isušivati što rezultira brzim prestankom oborina pa su količine oborina znatno manje nego ciklonalne, a šansa za snijeg trostruko smanjena.

Ipak, takva situacija ne vrijedi potpuno za Gorski kotar u kojem puno slabije puše pa to područje i s frontom može dobiti nešto snijega. Ubrzo nakon fronte zbog blizine dvaju sustava, ciklone kod Rumunjske i anticiklone kod Francuske, kako se ciklona bude produbljavala tako će nastajati sve veća razlika u tlaku između sustava, a naše će se područje naći između toga pa se može očekivati vrlo jak vjetar koji bi ponegdje mogao izazvati i štetu. Međutim, kako se cijela situacija odvija brzo tako će se i vjetar već do petka smiriti, a zatim bi se vrijeme do kraja tjedna trebalo malo stabilizirati.

IstraMet

Prognoza i izgledi vremena

Utorak u prvom dijelu dana donosi potpuno oblačno vrijeme i slabu do umjerenu kišu. Najviše kiše moglo bi pasti na Grobničkim Alpama, zapadnom dijelu Gorskog kotara te istočnom zaleđu Rijeke 5 – 25 mm dok na ostatku područja 1-10 mm, a lokalno bi neka područja mogla proći i suho. Treba istaknuti da s prolaskom fronte lokalno može biti i pojave tuče. S padom temperature u Gorskom kotaru oborina će okrenuti na snijeg uz mogućnost formiranja mjestimično tanjeg pokrivača, većinom iznad 700 ili 800 metara. Vjetar u prvom dijelu dana umjeren do jak južni, u Gorskom kotaru jak jugozapadni, a zatim nakon prolaska fronte okretanje na umjeren do jak sjeverac i tramontanu na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana (prije fronte) na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Nakon prolaska fronte za oko 7°C hladnije.

U srijedu na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru veći dio dana uz umjerenu naoblaku iz koje povremeno može biti slabog snijega, no pokrivač nije izgledan. Vjetar još tijekom noći umjeren do jak sjeverozapadni, a zatim od jutra slijedi postepeno okretanje na jak i olujan sjeverac i buru koja bi mogla imati orkanske udare (90 km/h) pa će problema u pomorskom kao i u obalnom prometu zasigurno biti. Posebno bi područje Velebitskog kanala trebalo biti na oprezu jer se očekuje orkanska bura koja bi ponegdje mogla uzročiti i materijalnu štetu. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C.

Četvrtak donosi smirivanje vremena, prevladavat će pretežno vedro vrijeme. Vjetar bi se do sredine dana trebao smiriti, a zatim do kraja dana uz slab sjeverac i tramontanu. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno u zaleđu koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana nešto toplije, na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Do kraja tjedna uglavnom stabilno, za vikend uz nešto više naoblake i dnevne temperature.

Sličan sadržaj