U utorak mjestimice može pasti više kiše

U protekla dva dana na našem području prekinut je niz od preko 30 sušnih i gotovo stabilnih dana. Količina novonapadale kiše je u ova dva dana prosječna za doba godine, ali ujedno i totalno mizerna kada se u obzir uzme cijeli mjesec.
Zadnji tjedan siječnja će donijeti nešto više kišnih dana, no količinski će biti nedovoljno za dostizanje prosjeka.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u oslabljenom grebenu anticiklone kojoj se jedan centar nalazi oko Španjolske, a drugi oko Turske. Oslabljena ciklona koja nam je ovih dana donijela malo kiše nastavlja svoj put dalje prema Turskoj te time dijeli anticiklonu na dva dijela, jedan će nastaviti put prema Rusiji, a drugi će se zadržati kod Španjolske.
S druge strane po srednjem i više sjevernom dijelu kontinenta, zbog uspostave zonalnog strujanja, nalaze se sustavi ciklona koje slobodno putuju iz Kanade preko Atlantika do Europe, zahvaljujući čemu donose turbulentno (ne)vrijeme ponajviše Skandinaviji.

DHMZ


Ipak, zbog oslabljene anticiklone koja štiti južno područje Europe odnosno sjever i sjeverozapad Afrike, ciklone će svoju putanju manje usmjeravati prema nižim geografskim širinama pa će naše područje tek okrznuti pokoja dolina (fronta) što će biti nedovoljno i prebrzo za stvaranje sekundarne ciklone kod Genove pa samim time naše područje ne očekuju veće količine oborina, osim ponegdje na lokalnoj razini.

U tjednu pred nama takvi bi se „prodori” mogli pojaviti dva puta, jedan već u utorak, a drugi vjerojatno oko petka, no nažalost snježnih radosti u oba slučaja nema ni za najviše dijelove Gorskoga kotara.

Prognoza i izgledi vremena

Ponedjeljak donosi promjenjivo vrijeme uglavnom uz umjerenu naoblaku, lokalno uz duža razdoblja sa suncem. Vjetar promjenjiv, u prvom djelu dana na Kvarneru uz slab sjeverozapadnjak, a u Gorskom kotaru tiho, a navečer će zatim zapuhati slabo jugo, u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C , a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7-12°C, a u Gorskom kotaru 5-10°C.

U utorak još od jutarnjih sati stiže slaba kiša, popodne bi kiša trebala ojačati dok bi najviše kiše moglo pasti u istočnom zaleđu Rijeke te Grobničkim Alpama, a najmanje na jugozapadu Kvarnera. Navečer zatim razvedravanje. Količina kiše bi bila između 1-25 mm, a na području Platka i do 50 mm. Zapuhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, a u Gorskom kotaru jak jugozapadnjak s olujnim udarima, popodne u okretanju na umjeren zapadnjak, u Gorskom kotaru slab. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5-10°C, a u Gorskom kotaru 2-7°C. Tijekom dana na Kvarneru 8-13°C, a u Gorskom kotaru 4-9°C.

IstraMet

U srijedu još u prvom dijelu dana umjerena naoblaka, a zatim pretežno vedro do kraja dana. Vjetar na Kvarneru slab do umjeren, na južnom djelu jak zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1 do 4°C, na južnom djelu do 7°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U četvrtak se nastavlja vrijeme slično kao u srijedu, a krajem dana i u petak izgledna je nova kiša, količinski vrlo slično, dok će za vikend biti promjenjivo.

Sličan sadržaj