Stiže brza promjena: Kiša i bura na Kvarneru, snijeg u Gorskom kotaru / Za kraj tjedna izraženi polarni prodor!

Pred kraj prošle godine, u jednoj od naših analiza, pisali smo o mogućnosti promjene s prvim danima siječnja, ali tada se još nije znalo u kojem obliku će se ta promjena pojaviti u našim krajevima.

I danas je ta promjena prisutna na prognostičkim kartama. Sa sjevera se približava dolina s frontalnim poremećajem koja će donijeti i prolaznu promjenu vremena, jer će na vrijeme djelovati tek nekoliko sati.

Stoga se očekuje prolazno naoblačenje, na Kvarneru s kišom, a na otocima može i zagrmjeti, s tim da će više kiše pasti na otocima. U Gorskom kotaru pretežno oblačno vrijeme, sa susnježicom i snijegom, a do jutarnjih sati utorka očekuje se formiranje i 10-ak cm snježnog pokrivača.

Već kasnije prijepodne očekuje se smirivanje vremena uz djelomično razvedravanje, a zatim će se nastaviti hladnije, ali stabilno vrijeme.

Bura u prvom dijelu dana može imati olujne i orkanske udare, a zatim će se u drugom dijelu dana smiriti.

Odmicanjem fronte na jugoistok Europe, ponovno će ojačati anticiklona uz dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe koji će posebno doći do izražaja u drugom dijelu tjedna kada će se u noćnim i jutarnjim satima u gorju temperatura spustiti i do -15 ili -20°C, a hladna jutra događat će se i na Kvarneru, uz spuštanje temperature i do -5°C.

Treba svakako naglasiti da se radi o jednom od najjačih prodora hladnog zraka posljednjih godina pa bi mnoga mjesta posebno u Dalmaciji mogla ostvariti i apsolutni minimum za siječanj. Na Kvarneru to nije situiacija za snijeg, ali u Dalmaciji se nikako ne smije isključiti ta mogućnost.

Sličan sadržaj