Stiže duboka ciklona, koja posebno Italiji donosi opasne vremenske neprilike

duboka ciklona
Italija se priprema za utjecaj duboke ciklone, koja donosi obilnu kišu, poplave i snažne vjetrove. U planinskim područjima očekuje se i obilan snijeg.

Obilna kiša uvjetovati će veliku opasnost od poplava na sjeveru Italije, te obilnim snijegom u Alpama. Grmljavinski pljuskovi očekuju se diljem središnje Italije, a snažni vjetrovi na jugu regije.

Prvi val veće količine kiše stići će u subotu poslijepodne sa sjeverozapada, dok se drugi još izraženiji val očekuje u noći sa subote na nedjelju. Drugi kišni val će potrajati sve do ponedjeljka.

Količina kiše će se kretati između 50 i 100 mm, ali će lokalno uz jače pljuskove količina biti i znatno veća od navedene. Osobito kišovito će biti duž obronaka Alpi, te u Milanu i Veneciji.

Hladniji zrak u Alpama dovesti će do padanja snijega kroz cijeli vikend, pri čemu će vjerovatno pasti više od 50 cm novoga snijega.

Snažni udari vjetra pogađati će veći dio središnje i južne Italije, te će biti osobito jak na otvorenome moru i oblanom području na cijelom Jadranu. Prosječna brzina vjetra će se kretati do 80 km/h, uz udare i preko 100 km/h. Uz obilnu kišu i jak vjetar izgledna su plavljenja nižih dijelova obale.

Utjecaj duboke ciklone će se tijekom vikenda osjetiti i u Hrvatskoj. Najviše poteškoća sa vremenom se očekuje tijekom nedjelje i u prvom dijelu ponedjeljka, kada se uz obilnu kišu očekuje i jačanje vjetra. Jako i olujno jugo najviše problema će donositi području Dalmacije i otvorenome moru Jdrana.

Jako jugo bi u drugom dijelu nedjelje na moru moglo dosezati i orkanske udare do 120 km/h, pri čemu se očekuju poteškoće u pomorskom prometovanju.

Na riječkom području ipak neće biti tako izraženoga juga, jer bi zbog položaja ciklone vjetar trebao ostati sjevernih i istočnih smjerova. Na riječkom području se uglavnom radi o buri i vjetru sjevernih smjerova, koji će jačati prema kraju nedjelje. Na Lošinjskom području i južnije bi se ipak trebalo osjetiti prisustvo južnog vjetra, koji će imati i olujne udare.

Sličan sadržaj