Dolinu smrti, najsuše područje u SAD-u prekrio cvjetni pokrivač (FOTO)

death_valey879789789
Dolina smrti, pustinja u istočnoj Kaliforniji poznata kao jedno od najsuših mjesta na svijetu i najniže, najsuše i najvruće područje u SAD-u, zaživjela je jarkim, pretežito žutim bojama prošaranim bijelim, ružičastim i grimiznim nijansama.

To se dogodilo nakon što je uslijed obilnih jesenjih kiša procvjetalo više od 20 vrsta pustinjskog cvijeća, prekrivši apokaliptički krajolik “Mad Maxa” cvjetnim prekrivačem, najimpresivnijim u posljednjem desetljeću, priopćila je služba tog nacionalnog parka čiju objave i fotografije prenose svjetski mediji. Nakon neuobičajeno snažnih oluja i poplava u listopadu prošle godine, cvjetna čarolija u Dolini smrti najimpresivnija je u posljednjem desetljeću, stoji u priopćenju uprave NP-a čije se fotografije procvata milijuna cvjetnih pupoljaka prate na Instagramu.

Cvijeće je prekrilo pustinju takvim intenzitetom neviđenim od 2005., a eksplozija boja prvo je zahvatila južne dijelove Doline smrti i širi se dalje na sjever. Ljubitelji prirode, biolozi, turisti i znatiželjnici pohrlili su u taj “mjesečev” krajolik kako bi uživali u ljepotama zlatnog večernjeg jaglaca (Camissonia brevipes), facelija (Phacelia crenulata) i pustinjskog suncokreta (Geraea canescens). Taj neobični spektakl, neslužbeno nazvan “super cvatnjom” koji je potpuno preobrazio krajolik pustinjskih dina, stijenja i bodljikavog, škrtog raslinja, pripisuje se obilnim padalinama prouzrokovanim El Ninom.

U samo pet sati u Dolini smrti je prošle jeseni znalo pasti oko 76,2 mm kiše po prostornom metru, dok je uobičajeno 50,8 mm po prostornom metru godišnje. Na prvi vas pogled zapanji to mnoštvo cvijeća i boje, a potom raznolikost tog bilja, kazao je Alan Van Valkenburg, rendžer u NP-u. Dolina smrti poznata je po vrelini, a rekordna temperatura od 56,7 stupnjeva Celzija zabilježena je 1913. u području zvanom Furnace Creek.

Ta je pustinja poznata i kao najniža točka u Sjevernoj Americi (-85,9 metara), ali u njoj se nalaze i planinski vrhunci pokriveni snijegom. Usprkos surovim uvjetima, Dolina smrti je dom preko 1000 sorti bilja te više vrsta šišmiša, vjeverica, kojota i pustinjskih muflona. Kako je zbog cvijeća u Dolinu smrti pohrlilo znatno više turista, djelatnici Nacionalnog parka upozoravaju da se cvijeće ne smije brati i da je strogo kažnjivo.

Izvor: HINA/ D.P.

Sličan sadržaj