“Vatrena lopta” nas (ni)je iznenadila?!

1280px-Chelyabinsk_meteor_trace_15-02-2013

Nakon što je NASA početkom ovog mjeseca objavila kako namjerava osnovati ured za obranu planeta od udara opasnih asteroida iz svemira, dogodila se eksplozija meteora iznad Atlantskog oceana, oko 1000 kilometara od obale Brazila. Jačina eksplozije, koja se dogodila 6. veljače, a o kojoj je Agencija izvijestila tek jučer, bila je jednaka jačini prve atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.

Meteor je eksplodirao u zraku, a znanstvenici tvrde kako ne bi bilo nikakvih većih problema ni da se ona dogodila u blizini ljudi. Jedan od znanstvenika je vrlo simpatično izjavio da “ljudi bi se prestrašili, ali sumnjam da bi eksplozija uzrokovala neku veću štetu”.

Međutim, isti ti znanstvenici tvrde kako ovakvi događaji nisu rijetkost, samo na Zemlji ih baš i ne primjećujemo. Mnogi objekti dolete u Zemljinu atmosferu, no većina ih eksplodira/izgori prije nego što dođu u blizinu Zemlje.

Nadamo se da će gore spomenuti Ured za obranu planeta raditi svoj posao bez greške i da neće biti opasnijih iznenađenja.

Naslovna: Eksplozija meteora iznad Čelabinska u Rusiji, u veljači 2013. godine.

Sličan sadržaj