U Rijeci nikad kišnija veljača / U četvrtak jača promjena i obilniji snijeg u Gorskom kotaru

web_fronte_sutra12

U Rijeci veljača nikad od početka mjerenja nije bila kišnija. Kišomjer je završio brojati kod brojke 407.7 mm te tako lakoćom skinuo rekord iz 2014. godine, kada je palo do tada najvećih 347 mm kiše.
S novim rekordom, Rijeka je u samo jednom mjesecu dobila prosjek za klimatološku zimu. U prva dva mjeseca 2016. godine Rijeka je tako nakupila već više od trećine godišnjeg prosjeka, točnije 590 mm.

Od dostupnih podataka DHMZ-a, tijekom veljače uvjerljivo najviše kiše palo je u Rijeci, a zatim je slijedi Zavižan s 317.7 mm. Vjerojatno je najoborinskiji u veljači zapravo bio Crni Lug, ali nemamo otkuda izvući taj podatak.

Na kvarnerskim otocima veljača je završila sa sljedećim brojkama: Mali Lošinj 163.2 mm, Rab 192.2 mm, a u Gorskom kotaru dostupno je samo 317.6 mm iz Parga, dok za ostale postaje DHMZ nije dao službeni podatak.

S prvim danom ožujka počinje klimatološko proljeće, a vrijeme je više nalik jesenskom ili ranozimskom nego proljetnom.

Na području Kvarnera je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, uz kišu na većini područja. Vjetar je slab i umjeren, prevladavajuće sjevernih smjerova.
Mali Lošinj, Rab i Senj su trenutno najtopliji s 11°C, slijedi Bakar s 10°C, Baška, Crikvenica i Malinska 9°C, Cres i Krk 8°C, Cernik, Čavle, Opatija i Rijeka 7°C, Kukuljanovo 6°C te Hreljin i Viškovo 5°C.

U Gorskom kotaru je potpuno oblačno vrijeme, a od oborina prisutni su i kiša i snijeg. U Lici je pretežno i potpuno oblačno, trenutno bez oborina.
Gospić mjeri 11°C, slijedi Otočac sa 7°C, Crni Lug i Delnice 3°C, Parg 1°C te Mirkovica i Zavižan 0°C.

Istarski poluotok ima pretežno i potpuno oblačno vrijeme, uz mjestimičnu slabu kišu. Vjetar je umjeren a ponegdje i jak, promjenjiva smjera.
Labin i Pazin mjeri 7°C, slijedi Buzet s 8°C, Poreč, Pula i Rovinj 10°C, Brijuni i Umag 11°C te Rovinj 12°C.

Ovakvo vrijeme posljedica je djelovanja ciklone koja se nalazi na prostoru Tirenskog mora i Jadrana, a do kasne večeri trebala bi odmaknuti na istok te ostaviti prostora za prolaznu stabilizaciju vremena.

Srijeda će tako na cijelom području biti promjenjivo oblačna, a kiša se vraća navečer na riječko područje s približavanjem novog poremećaja. Sa sjevera će se spustiti fronta zbog koje će nad Italijom nastati sekundarna ciklona, noseći sa sobom nove oborine.

Na Kvarneru se tijekom četvrtka očekuje kiša, mjestimice i obilnija, a može biti i pljuskova praćenih grmljavinom. U Gorskom kotaru padat će u početku kiša i susnježica, a već do podneva i snijeg uz stvarnje debljeg snježnog pokrivača.

Na Kvarneru će do kasno navečer oborine prestati, a u Gorskom kotaru to će se dogoditi u drugom dijelu noći na petak.

U petak nova prolazna stabilizacija vremena, jer će u subotu i nedjelju oborine ponovno postati realnost. Po istom receptu, spuštanjem hladne fronte, stvorit će se sekundarna ciklona u Sredozemlju, uz dosta oborina poseno u subotu, a manje u nedjelju.

Uz sve navedeno, pažnju valja obratiti i na jak vjetar 3. i 4. kvadranta s ovim ciklonama, a po prolasku fronti, okretat će na vjetar 1. i 2. kvadranta.

Vrijeme se tako niti početkom klimatološkog proljeća neće stabilizirati, a neki skromni izgledi za to postojat će u drugoj dekadi ožujka.

Zadržat će se razmjerno svježe, ali to ne treba čuditi, ako se uzme u obzir da se u ožujku trebaju dogoditi tzv. tri “marčane” bure.

Naslovna: Anticiklona će prolazno ojačati tijekom srijede, ali sa sjeverozapada stiže nova fronta. Izvor: meteo.hr

Sličan sadržaj