“Upalio” se Meteoalarm: Upozorenje na obilnu kišu, pljuskove s grmljavinom, obilan snijeg, jak vjetar!!

Rtavn061

Dovoljno je pogledati trenutnu sinoptičku situaciju s naše naslovne fotografije i bez neke duboke ekspertize može se zaključiti da se sprema izražena promjena vremena.

Na automatskim postajama koje možete pratiti na stranici Pljusak vidljivo je da je tlak u izraženom padu.

Fronta koja stiže sa sjeverozapada Europe, prouzročit će kroz sat ili dva stvaranje Genovske ciklone koja će se premještati prema Jadranu.

Zbog toga je DHMZ kroz sustav obvještavanja Meteoalarm izdao čitav niz upozorenja za sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku.

Sjeverni Jadran očekuju i izraženiji grmljavinski pljuskovi, a može pasti i preko 35 mm kiše mjestimice. Puhat će mjestimice jako, na udare olujno jugo i jugozapadnjak, a prema kraju dana bura u jačanu, a zatim i sjeverac u noći na petak.

Za Gorsku Hrvatsku predstojeća promjena također će biti burna, posebno u Gorskom kotaru u kojem može pasti i 30 cm snijega mjestimice, dok u Lici može pasti i obilnija kiša.

Naš dodatak ide još u smjeru spuštanja snježne granice koja bi trebala biti na oko 500 metara, ali uz najjače oborine mogla bi se spustiti i niže, no ne očekujemo veća odstupanja od prognoze po pitanju padanja snijega.

Trenutno (01:10) sve je još u fazi mirovanja, a prve oborine zahvatile su Istru. To je tek uvertira u ono što slijedi!

Stoga, naš je savjet da se bez prijeke potrebe ne putuje kroz Gorski kotar tijekom četvrtka, a problema će biti i s jakim vjetrom na moru.

Napokon jedna normalna ciklona koja će ići putanjom Genovski zaljev – srednji Jadran, kakva već nije bila dugo na ovom području.

Sličan sadržaj