Stiže izražena hladna fronta, snijega će biti i na Kvarneru

Očekivane visine snijega, Izvor: DHMZ

Kako smo već više puta isticali, pred nama je jedna od jačih promjena vremena kojoj svjedočimo zadnjih godina, a vjerojatno se bez pretjerivanja može reći da je riječ o ozbiljnom kandidatu za meteorološki događaj godine.

Zbog toga smo cijeloj najavi pristupili vrlo studiozno te cijeli događaj predstavljamo putem dva zasebna teksta.

Cijela sinoptička situacija objašnjena je vrlo detaljno u prethodnom tekstu na poveznici ispod.

Prognoza vremena

Još današnji dan proći će u znaku stabilnog vremena jer tek navečer slijedi postepen nailazak naoblake sa zapada, a do tada prevladavat će pretežno vedro vrijeme. Popodne i navečer na Kvarneru će zapuhati umjereno jugo dok u gorju jugozapadnjak. Dok će se sredinom dana temperature na Kvarneru mjeriti od 10 – 15°C, u gorju 6 – 11°C, navečer će malo zahladiti pa će se na Kvarneru mjeriti 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Utorak dan “D”

Baš na prvi radni dan utorak, već će od jutarnjih sati prevladavati nestabilno vrijeme. Naime stiže nam izražena hladna fronta sa sjeverozapada, a za koju se detaljnu analizu pobrinuo kolega Asmir, pa stoga pripazite kada krećete ujutro na posao jer tajming fronte ne ide baš na ruku vozačima u jutarnjem prometu i bez zimske opreme. Slabih oborina još može biti tijekom noći u sklopu predfrontalnih nestabilnosti, a zatim s probijanjem fronte najprije u Gorskom kotaru, kiša i susnježica će brzo prijeći u snijeg. Na Kvarneru se očekuje fronta oko 5h ujutro nakon čega će nastupiti nagli pad temperature za 5 – 8°C, a kiša će brzo prelaziti u snijeg s time da će se snježna granica u otprilike sat vremena spustiti na 200 metara. Nakon toga do sredine dana na Kvarneru se očekuje padanje slabog do umjerenog snijega, uz istočnu obalu i do mora nošenog burom dok će se snježna granica zadržavati na oko 200 metara, uz stvaranje tanjeg pokrivača, u zaleđu Rijeke moguće i do 10 cm ! Snijeg će padati i na otocima, vjerojatno iznad 300 metara također uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U Gorskom kotaru također će padati snijeg, no tamo bi ga se moglo skupiti i 20 cm do sredine dana, a slično toliko i na vrhu Učke. Od sredine dana na Kvarneru slijedi brzinsko razvedravanje, a u gorju sat do dva kasnije. Ostatak dana očekuje se pretežno vedro vrijeme pa će nastupiti brzo topljenje snijega na Kvarneru, tamo gdje ga bude manje od 5 cm. Jugo će s nailaskom fronte brzo okrenuti na jak istočnjak i buru koja će sredinom dana lokalno imati i orkanske udare, a popodne slijedi slabljenje pa će navečer puhati tek slabo do umjereno. U Gorskom kotaru nakon fronte slab do umjeren sjeveroistočnjak. S prolaskom fronte jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C dok u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Srijeda uglavnom stabilna i pretežno vedra, osim sredine dana kada se očekuje prolazna umjerena naoblaka, a lokalno može biti i kratkotrajnih pljuskova snijega ponajviše u gorju i zaleđu Rijeke. Na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura i sjeverac, a u Gorskom kotaru slab sjeverac i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -4 do 1°C, uz more do 3°C dok u Gorskom kotaru od -10 do -5°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

Četvrtak također uglavnom pretežno vedro vrijeme, a sredinom dana uz umjerenu visinsku naoblaku. Slabu do umjerenu buru sredinom dana će zamijeniti slabo jugo, a u Gorskom kotaru slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -4 do 1°C, uz obalu i more do 3°C, a u Gorkom kotaru od -10 do -5°C. Tijekom dana malo toplije, na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Petak i dalje uglavnom stabilan, od sredine dana uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će slabo jugo i jugozapadnjak, a temperaturno za stupanj dva toplije od četvrtka. Za vikend očekujemo nailazak nove promjene vremena u sklopu nove Genovske ciklone, pa osim što će postepeno još malo zatopliti, stiže nam i kiša.

Dobra stvar u svemu tome je što od subote više ne bi trebalo biti minusa, no i ovih par dana s minusima i snijegom mogli bi biti dovoljni za veliku materijalnu štetu na usjevima, pa preporučujemo da zaštitite u koliko možete svoje biljke i voćnjake koji su već u cvatu.

Sličan sadržaj